Як театри Харкова готуються до зими

Понеділок, 6 жовтня 2014, 10:13
Через борги в "Оперному" скоротили кількість вистав, а в Театрі музкомедії заощадять на лампочках, передає «Сегодня».
Як театри Харкова готуються до зими

 

Теплий зал, але, в той же час, економія ресурсів і оплата мільйонних боргів - такі завдання харківські працівники театрів мають вирішити в новому сезоні, який опинився під загрозою зриву. В храмах Мельпомени бояться,що через холодні батареї до них перестануть приходити глядачі, а артисти перейдуть на роботу в приватні театри.

 

Так, керівництво Театру опери та балету б'є тривогу:  їх борг перед тепловиками на сьогоднішній день складає більше 10 млн грн.

"Держава практично не компенсує нам витрати на енергоспоживання, а доходи від продажу квитків йдуть на покриття поточних рахунків, - каже гендиректор Оперного театру Олег Орищенко. - Цей борг поступово накопичувався з 2010 року, і сьогодні комунальники загрожують не подати нам тепло".

За словами Орищенка, з Мінкультури регулярно приходять вказівки з енергозбереження, проте в Оперному поки не можуть виконати всі вимоги щодо збереження тепла. Мовляв, будівлю зводили ще 55 років тому, інженерні системи та обладнання вже не відповідають сьогоднішнім вимогам.

"Потрібно поміняти близько 20 кілометрів трубопроводу, повністю замінити дах, вікна і зробити автономну котельню. На все це потрібно близько 400 млн грн", - зітхає Олег Орищенко.

Усі ці проблеми змусили керівництво театру скасувати попередній продаж квитків на листопад і скоротити кількість вистав з 270 до 210. Утім, в Оперному все ж сподіваються:  чиновники знайдуть вихід із складного становища, не продаючи будівлю приватникам. До слова, в ХОДА вже пообіцяли, що Оперний без тепла не залишать.

Щосили йде підготовка до опалювального сезону і в інших харківських театрах. В Ляльковому театрі кажуть, що вже замінили всі чавунні батареї на нові теплообмінники з максимальною тепловіддачею. А в Театрі музкомедії запевняють: профінансувати модернізацію 84-річної будівл і їм поки обіцяють лише на папері, проте вони самі зроблять все, щоб глядачі не замерзли. Наприклад, в театрі вже замінили всі вікна на пластикові і готуються до використання альтернативних джерел обігріву.

"Ми збираємося закупити теплові гармати. Вони збільшать витрати електроенергії, але, в той же час, ми плануємо замінити всі лампочки на енергозберігаючі. Також збираємося закупити інфрачервоні середньохвильові обігрівачі. Згідно з нашими підрахунками, щоб в залі було тепло, потрібно чотири таких прилади загальною вартістю близько 30 тис. грн", - говорить директор Театру музкомедії  Ігор Коваль.

 

comments powered by HyperComments