Харківська область успішно конкурує з «традиційними» аграрними регіонами. Юлія Світлична

Середа, 15 жовтня 2014, 11:25
Харківський регіон має не тільки потенціал для розвитку важкої промисловості, але і всі передумови для формування розгалуженого господарського комплексу, орієнтованого на розвиток інноваційного сільського господарства. Про це 14 жовтня під час німецько-українського форуму «Біоенергетика, енергоефективність та агробізнес», який проходить у Харкові, повідомила Директор Департаменту з підвищення конкурентоспроможності регіону Харківської обласної державної адміністрації Юлія Світлична.
Харківська область успішно конкурує з «традиційними» аграрними регіонами. Юлія Світлична

 

За її словами, демонструючи позитивну динаміку, Харківська область успішно конкурує з «традиційними» аграрними регіонами. "Так, наприклад, якщо за підсумками 2013 року в нашому регіоні було зібрано 4 мільйони тонн зернових та зернобобових культур, то цього року ми розраховуємо намолотити 4,3 мільйона тонн", - зазначила Юлія Світлична.

У той же час, як підкреслила директор Департаменту з підвищення конкурентоспроможності регіону, тенденції сільськогосподарського виробництва в останнє десятиліття свідчать, що цей вид економічної діяльності поки не отримав належних якісних стимулів для зростання. "Його динаміка в умовах відсутності значущих кроків з модернізації, структурного реформування та вирішення фінансових потреб виробників була досить нестабільною і часто залежить виключно від природно-кліматичних факторів, що, в свою чергу, створює високі ризики для сільськогосподарських виробників", - сказала Юлія Світлична.

При цьому, за її словами, Україна володіє значними можливостями виробництва сільськогосподарської продукції у зв'язку із сприятливими природно-кліматичними умовами і потужним людським ресурсом.

"Регіони України продовжують активно працювати в нарощуванні зовнішнього товарообігу з європейськими партнерами. І ця робота приносить свої плоди. Що стосується Харківської області, то порівняно з відповідним періодом 2013 року обсяги експорту товарів з нашого регіону в країни ЄС у січні-липні 2014 року збільшилися на 42,8% (або на 60,9 млн.дол.) і склали 203,3 млн.дол.", - повідомила директор Департаменту конкурентоспроможності регіону.

Також Юлія Світлична зазначила, що зафіксовано зростання експорту в країни ЄС з Харківської області готових харчових продуктів (на 4,5 млн.дол.), а також продуктів рослинного походження (на 1,5 млн.дол.). В той же час має місце падіння експорту в ЄС жирів та олії тваринного або рослинного походження на 3,7 млн.дол.

"Ті проблеми, які сьогодні існують у вітчизняного сільського господарства, обумовлюють необхідність вивчення, адаптації та впровадження передового досвіду інших країн, зокрема - Німеччині. Я вважаю, що нам буде корисний досвід Німеччини у розвитку фермерських господарств, забезпеченні енергоефективності підприємств, широкому впровадженні біогазових установок, у сфері органічного землеробства. Деякі з цих новацій вже обговорювалися в ході форуму, про інших ще вестиметься мова", - додала Юлія Світлична.

 

comments powered by HyperComments