В галереї «Мистецтво Слобожанщини» пройшла остання лекція за творчістю Толкієна

Юлія Гуш  |  Неділя, 19 жовтня 2014, 17:37
17 жовтня в галереї «Мистецтво Слобожанщини» пройшла остання лекція Дмитра Бадаєва з циклу «Чарівний світ Дж. Р. Р. Толкієна».
В галереї «Мистецтво Слобожанщини» пройшла остання лекція за творчістю Толкієна

Ця лекція була присвячена причинам популярності толікєністики в сучасному світі,  і зокрема, на пострадянському просторі. Центральне місце в ній було відведене толкієністам – прихильникам творчості письменника, а також їх рольовим іграм та фанатській творчості.

«Це новий досвід, – розповів Бадаєв, – досвід спілкування  з певною культурною традицією, це досвід поведінки, досвід життя в новій, незвичній, нетрадиційній  і в чомусь ідеалізованої обстановці. Це спосіб змінити буденну реальність. Для людини це, загалом-то, природно. У будь-якій культурі існують ігрові моменти і абстрагуватися від них було б неправильно».

Серед сучасних толкієністів є люди абсолютно різного віку та роду занять. Нерідко буває, що люди, які брали участь в рольових іграх ще в дев’яностих роках, не тільки повертаються до них знову, а й залучають до них власні родини.  На думку Бадаєва, рольовикам-толкієністам властиве  розуміння поліваріантності життя та глибока  відповідальність за свої вчинки, які можуть бути  як грою, так і реальністю.

«На мій погляд, вони глибше розуміють себе. Якщо, звичайно, над цим замислюються. Десь на інтуїтивному рівні, десь на рівні усвідомленому. Сучасні толкієністи, думаю, виходять на більш усвідомлений рівень. Ці люди дійсно можуть дивитися на життя ширше. Є такий анекдот серед рольовиків: «Чим рольовики відрізняються від політиків? Вони розуміють, що грають».

 

 

 

 

comments powered by HyperComments