Учений з Харкова отримав грант в 150 тисяч за розробку, яка допоможе заощадити мільйони

Вівторок, 21 жовтня 2014, 12:09
Харків'янин розрахував, скільки енергії ми витрачаємо за місяць і годину, що дозволить зберегти мільйони. Повідомляє сайт «Сегодня».
Учений з Харкова отримав грант в 150 тисяч за розробку, яка допоможе заощадити мільйони

 

Учений Сергій Попов - єдиний з харків'ян, кому вдалося отримати президентський грант в 150 тис. грн. за розробку, яка допоможе державі заощадити мільйони. Викладач університету радіоелектроніки створив унікальну комп'ютерну програму, за допомогою якої можна розрахувати, скільки електроенергії витратять українці за місяць, день і навіть годину.

Як розповів нам Сергій Попов, він вже багато років займається дослідженням в області енергетики, і ідея розробити "економну" програму виникла не випадково."Як правило, електростанції роблять більше енергії, ніж використовується, що спричиняє за собою великі грошові втрати. Проте цього можна уникнути, якщо робити рівно стільки енергії, скільки дійсно треба", - говорить учений, який присвятив розробці унікальної програми останні два роки.

Харків'янин пояснює: кількість споживаної енергії залежить від багатьох чинників: даних з енергоспоживання за минулі роки, погоди, часу доби і навіть почасового рівня споживання енергії, які, власне, і аналізує програма. "Багато що залежить і від людського чинника. Є годинник пікового споживання електроенергії вранці і увечері, коли люди збираються на роботу або повертаються додому. Всі ці чинники складаються воєдино, і на основі цього ми і визначаємо рівень споживання за кожну годину", - пояснює Попов. Потім, за задумом ученого, ці дані обробляються за лічені секунди, і на їх основі можна визначити об'єм енергії, який необхідно провести.

Під час розробки програми виникло немало складнощів. "Треба було обробити величезну кількість даних, а вони всі приведені в різних одиницях виміру. А комп'ютер порівнює просто цифри, так що довелося усі дані співвідносити", - згадує учений.

Попри те, що програмою харків'янина вже зацікавилися в столиці, вона вимагає доопрацювання. "У різних містах - промислових гігантах або невеликих населених пунктах – є свої особливості, які програма доки не враховує. Ми працюватимемо над тим, щоб програма визначала і обробляла їх в автоматичному режимі", - ділиться Сергій Попов, який планує витратити отриманий грант для опрацювання свого проекта.

 

comments powered by HyperComments