Андрій Кокотюха презентував новий роман «Справа отамана Зеленого»

Юлія Гуш  |  Вівторок, 21 жовтня 2014, 23:20
21 жовтня в харківській книгарні «Є» відбулася презентація нової книги Андрія Кокотюхи «Справа отамана Зеленого». Модерував захід Сергій Жадан.
Андрій Кокотюха презентував новий роман «Справа отамана Зеленого»

В романі зображені події, пов‘язані з українським повстанським рухом, який зародився після Першої світової війни. Головний герой твору – лікар Артем Шеремет, який волею обставин опинився у стані отамана Зеленого та змушений був взяти до рук зброю.

«Це культурна подія яку ми давно чекали, – розповів Сергій Жадан, – я читав цю книгу з особливим інтересом, адже я цікавився отаманом Зеленим і періодом громадянської війни. Мені здається, ця тема особливо цікава тим, що вона не надто досліджена. І також в контексті тих подій, які зараз відбуваються, вона ще по-особливому актуальна».

Андрій Кокотюха розповів, що за початковим задумом роман мусив називатися «Батько отаман», де сам Зелений з‘являвся би епізодично та «грав сам себе». А що стосується інших героїв роману, то тут протиставлені не люди, які мають протилежні погляди, як це зазвичай буває в такого роду літературі. А ті, хто має власну позицію і ті, хто її не має.

«Я не поділяю позицію ані Данила Зеленого (він же Терпило), ані інших українських отаманів, котрі воювали за радянську владу «без жидів і комуністів», – розповів Андрій Кокотюха, – головний герой, він за переконаннями – петлюрівець. А отаман Зелений Петлюру ненавидів. Тут герої – носії різних ідеологій. В книзі є певні розмови, але вони не мають характеру дискусій на тему чия ідеологічна позиція краще. Вони обмінюються думками. Але не більше».

comments powered by HyperComments