У Нідерланди відправили 5 контейнерів з останками пасажирів "Боїнга-777", ще 9 тіл не ідентифіковані

Субота, 8 листопада 2014, 20:55
У Нідерланди з Харкова відправився транспортний літак з 5 контейнерами з біологічними останками тіл загиблих пасажирів авіарейсу МН-17, збитого терористами влітку над Донецькою областю. Літак відправився з міжнародного аеропорту "Харків" близько 11.45, передає Newsru.ua з посиланням на Уніан.
У Нідерланди відправили 5 контейнерів з останками пасажирів "Боїнга-777", ще 9 тіл не ідентифіковані

На злітно-посадковій смузі відбулася церемонія прощання із загиблими. В церемонії взяли участь голова Харківської облдержадміністрації Ігор Балута, міністр закордонних справ Королівства Нідерланди Берт Кундерс, посол Нідерландів в Україні Кейс Кломпехаувер, голова міжнародної місії з розслідування авіакатастрофи рейсу МН-17 Пітер Яап Аальберсберг.

На брифінгу Кундерс висловив вдячність українській стороні за належним чином організовану церемонію прощання. Він підкреслив, що обсяг виконаної роботи свідчить про солідарність української та голландської сторін. Міністр відзначив активну співпрацю і подякував за роботу представників ОБСЄ, місцевої влади, а також уряди Нідерландів, Австралії, Малайзії, які забезпечували роботу пошукової місії.

За словами Кундерса, голландська сторона продовжить повернення сім'ям загиблих останків тіл. Він підкреслив, що Нідерланди, які займаються розслідуванням авіакатастрофи, мають намір "провести збір уламків літака, а також провести слідство, яке приведе відповідальних до суду".

Він додав, що збір уламків літака "є життєво важливим для результатів слідства". При цьому міністр звернув увагу на те, що початок робіт буде залежати від безпеки на місці проведення робіт.

У свою чергу Балута зазначив, що за весь час робіт зі збору і транспортування в Нідерланди тіл загиблих в Харківській області максимально працювали до 600 іноземних експертів і поліцейських, а також до 400 працівників місцевої прокуратури, Держслужби з надзвичайних ситуацій, судмедекспертів.

За словами Балути, в середині серпня робота була тимчасово припинена. Після відновлення робіт у першій декаді вересня було проведено 4 виїзди в зону падіння літака, під час яких було знайдено певну кількість останків тіл.

"Сьогодні ми провели борт, на якому були 5 трун з останками і фрагментами тіл загиблих", - сказав Балута.

Він зауважив, що сьогодні в Харкові пройшла нарада представників Голландії та України, на якій сторони визначилися з подальшою роботою пошукової місії.

В Нідерландах залишаються непізнаними 9 пасажирів авіарейсу МН-17, повідомив міністр закордонних справ Королівства Нідерланди Берт Кундерс на брифінгу в Харкові після церемонії прощання і відправлення останків тіл пасажирів "Боїнга-777".

"Залишаються непізнаними 9 пасажирів літака", - сказав міністр і відзначив, що зараз неможливо сказати точно, коли саме, та й чи будуть взагалі впізнані всі тіла.

"Ви розумієте, що робота експертів - це дуже копітка праця, і я не можу сказати, коли і чи будуть остаточно ідентифіковані всі загиблі. Але я, враховуючи плідну співпрацю, висловлюю впевненість, що нам вдасться максимально наблизитися до ідентифікації всіх жертв", - сказав Кундерс.

Він зазначив солідарність і плідну співпрацю з місцевою владою Харкова, з представниками ОБСЄ і урядів Нідерландів, Австралії та Малайзії.

Кундерс повідомив, що в понеділок, 10 листопада, в Нідерландах буде оголошено національний траур за загиблими.

В свою чергу, за словами Балути, на цей час один із секторів, де ведеться пошук, залишається малодослідженим. Цей сектор розташований північніше птахофабрики, він становить близько 19% від загальної площі, де ведуться пошукові роботи.

Нагадаємо, Boeing-777 був збитий в небі над територією Донбасу, яку контролюють проросійські бойовики. У катастрофі загинули всі 298 пасажирів, які знаходилися на борту, з них дві третини голландців. Станом на кінець жовтня в Нідерландах упізнані 289 жертв аварії Boeing на Донбасі.

Нідерландська прокуратура заявила, що основною версією катастрофи є збиття ракетою "земля-повітря".

Заключна доповідь про причини катастрофи авіалайнера "Боїнг-777" Малайзійських авіаліній на Донбасі може бути опублікована влітку 2015 року.

31 жовтня на місці катастрофи малайзійського "Боїнга" в Донецькій області голландські експерти знайшли нові останки жертв.

comments powered by HyperComments