Олександр Савчук презентував дві фундаментальні праці з сакральної української архітектури

Юлія Гуш  |  П'ятниця, 14 листопада 2014, 13:52
13 листопада в ХНУ будівництва та архітектури відбулася презентація двох праць з сакральної дерев‘яної архітектури – «Українські деревляні церкви. Генеза і розвій форм» Михайла Драґана та «Дерев‘яна монументальна архітектура Лівобережної України» Стефана Таранушека.
Олександр Савчук презентував дві фундаментальні праці з сакральної української архітектури

Це фундаментальні праці двох найбільш відомих авторів, які працювали в даній галузі. Презентував книги їх видавець доцент, ХНУ ім. Каразіна Олександр Савчук. Він розповів про особливості та історію створення цих видань.

Михайло Драґан в своїй книзі «Українські деревляні церкви» описував сакральну архітектуру передусім Західної України і зокрема – Галичини. До неї увійшли оригінали ілюстрацій, які на сьогоднішній день зберігаються в музеї. До видання також увійшов довідковий матеріал – предметний покажчик. Книга була видана 1937 році. До цього часу вона жодного разу не перевидавалася. За словами Савчука, ім’я її автора для більшості істориків залишається невідомим.

Книга Таранушека була видана в 1946 році в урізаному вигляді. Вона присвячена дерев‘яним церквам Лівобережної України. «Степан Таранушенко готував цю книжку майже все життя, – розповів Олександр Савчук, – так сталося що вона вийшла в урізаному вигляді. Через 30 років відбулася спроба видати цю книгу знову, але тим не менш вона була невдалою. І от зараз книга вперше виходить в повній редакції. Там близько 1000 фот рафій, креслень та описів».

Це видання залишається класичною працею в галузі дослідження української сакральної архітектури. Таранушенко дослідив понад 180 архітектурних пам‘яток, з яких до сьогоднішнього дня збереглося тільки 16.

За словами Савчука, обидві книги будуть передусім цікаві історикам, архітекторам, мистецтвознавцям та краєзнавцям.


 

comments powered by HyperComments