Харківському Євромайдану - рік

Світлана Шкурай  |  Субота, 22 листопада 2014, 17:21
21 листопада харків'яни зібралися біля пам'ятника Шевченку згадати, як починався місцевий Євромайдан і що пережило місто минулої осені та зими. Серед учасників акції - родичі загиблих на київському Майдані.
Харківському Євромайдану - рік

Харківський Євромайдан продовжує проводити віче та ініціює нові напрямки роботи: активісти збирають допомогу для АТО та поранених військових. Проте цього вечора мова йшла про інший формат Майдану, той, яким він був до кінця лютого. До слова запрошували тих людей, які одними з перших вийшли мітингувати.

"Починався він [Євромайдан - авт.] з однієї людини, потім до ранку нас було 12, потім наступного дня 200…» -  згадав активіст Дмитро Пилипець. Він наголосив, що і після Майдану залишилось багато нерозв'язаних завдань, закликав присутніх «витісняти негідних людей» з правоохоронних органів і керівних посад та усунути від влади Геннадія Кернеса.

До учасників звернулися й інші координатори - Ярина Чаговець і Дмитро Булах. Юрій Павленко, якого більшість майданівців пам'ятає зі скринькою для збору коштів  в руках, підсумував: "За рік, з 24 листопада по 20 листопада цього року включно було зібрано 1 391 689 грн. Це ви зібрали. Це ваші гроші. Це допомога харків’ян. З них тільки за час проведення АТО ми зібрали 353 285 грн, з яких 350 тис безпосередньо було передано на АТО. Фактично цими грошима ви взували, одягали і годували нашу армію."

Учасники  кажуть, що 21 листопада - це свято  та день пам'яті водночас. Ще до початку мітингу біля скульптури запалили свічки.

Відзначити річницю прийшли й ті, хто протестував з першого дня, й ті, хто долучився набагато пізніше. Студентка Дар'я Кєпова приєдналася до мітингувальників після прийняття законів 16 січня. "Спочатку я пасивно підтримувала Майдан. Сьогодні я віддаю дань людям, які це почали рік тому, Небесній сотні та військовим. Я прийшла з відчуттям обов'язку." - говорить дівчина.

Присутні  подивлися фільм про Євромайдан у Харкові та розтягнули прапор України, а наприкінці заходу рушили на площу Свободи.

 

comments powered by HyperComments