22 листопада 2014 року лозівська громада вшанувала пам'ять жертв Голодоморів (фото)

Неділя, 23 листопада 2014, 18:35
Проведення акції «Запали свічку!» в День пам’яті жертв Голодоморів вже стало традицією для патріотичної громадськості Лозівщини. На цей раз захід відбувся на майданчику між Свято-Петро - Павлівським храмом і магазином «АТБ», що на 3-му мікрорайоні.
22 листопада 2014 року лозівська громада вшанувала пам'ять жертв Голодоморів (фото)

Люди зібралися головним чином завдяки соціальним мережам. Серед них були представники громадських організацій – «Самооборона», «Жіночий легіон», Центр громадських ініціатив «Народна дія», а також політичних партій – «ВО «Батьківщина» та «ВО «Свобода».

            Відбулася хвилина мовчання. Далі з короткою історичною довідкою про Голодомор виступив Борис Довгань – один з найстарших учасників національно-демократичного руху.

            Голова районної організації «ВО «Батьківщина», голова ЦГІ «Народна дія» Максим Інкін торкнувся питання Голодомору 1932-1933 рр. на території Лозівського району. Зокрема він повідомив, що під час роботи в райдержадміністрації брав безпосередню участь в зборі унікальних свідчень свідків геноциду українського народу. На жаль, з 2010 року ця робота на Лозівщині не проводиться.

            Перед учасниками заходу виступив Юрій Кожухарьов – громадський активіст, учасник АТО. В своєму виступі він закликав не тільки пам’ятати свою історію, а й знати про сьогодення. Він акцентував свій виступ на подіях, які відбуваються на сході країни.

            Резюмуючи виступи, громадський активіст, депутат Лозівської міської ради від «ВО «Батьківщина» Ігор Коломак підкреслив важливість національної пам’яті в утвердженні держави і народу. Він зазначив, що з кожним разом число лозівчан, які беруть участь в цьому заході збільшується, і висловив впевненість, що наступного року їх буде ще більше.

            По завершенню виступів був виконаний гімн України.

            Далі учасники акції урочистою ходою, з запаленими свічками вирушили до Хреста-пам’яті «Героям України», де вчитель історії, учасник АТО Сергій Мороз нагадав присутнім про національно-визвольні змагання, які відбувалися на Лозівщині в період т.з. громадянської війни та про історію встановлення цього пам’ятного знаку.    

 

comments powered by HyperComments