У грудні в Харкові розпочнеться новий проект під назвою UKRoPOLis-2014

Субота, 29 листопада 2014, 14:19
Проект підтримує Генеральне Консульство Республіки Польща в Харкові. Це українсько-польський тандем. Усе проходитиме у вигляді трьох вистав та однієї надважкої дискусії, в якій братимуть участь митці та військові («Війна. Пошук ідентичностей»).
У грудні в Харкові розпочнеться новий проект під назвою UKRoPOLis-2014

Перша серія українсько-польського тандему UKRoPOlis проходитиме з 3 по 8 грудня. Захід ініціювали харківський театр «Арабески» та головний меценат – Генеральне консульство Респубілки Польща у Харкові.

Програма виступів наступна. Все найцікавіше розпочнеться 3 грудня в будівлі театру «Арабески», на вулиці Громадянській, 25. Поціновувачі такого жанру вперше побачать витвір видатного польського артиста та режисера, одного з найславетніших акторів періоду Анджея Северина “Шекспір Forever!” (Teatr Polski w Warszawie, Польський театр у Варшаві).

Довідка. Анджей Северин вже не один рік поспіль веде співпрацю з Comédie¬-Française, має спільні проекти з такими режисерами, як Кшиштоф Кісльовський, Анджей Вайда, Аґнєшка Голланд, Пітер Брук, Стівен Спілберґ. Моновиставу, яку збирається Анджей продемонструвати в Харкові, це є його власне бачення різних творів Шекспіра крізь призму трагедій та успіху сучасної людини в світі. Спектакль йтиме з перекладом, його робитиме акторка «Арабесків» Місько Барбара.

Не менш цікаво буде і 6 -7 грудня в театрі ім.Шевченка. Обіцяють прем’єру спектаклю “Антиґона з Нью-Йорку” видатного Анджея Щитка. Польський режисер вже вдруге працює з театром Шевченка. В цьому творі, як і в попередньому, «Прощавай, Юдо..!», гратимуть артисти харківського театру. «Антигона з Нью-Йорку» має такий сюжет, в якому перетинаються реалії життя сучасного меґаполісу, зачасту не дуже веселі, а навпаки сумні, - з давньою античною глибиною розмірковування про сенс людства на землі.

У фіналі проекту, 8 грудня, театр «Арабески» зіграє спектакль «Декалог: локальна світова війна», приурочений польсько-українській траґедії на Волині. Виставу було презентовано у 2012 році. Та сьогодні цей твір має принципово інше звучання. Зовсім по-іншому сприймається глядачами і тема Другої Світової, і тема українського виміру в цьому періоді. Це відбувається тому, що сучасне покоління українців зовсім несподівано зрозуміло, що таке побачити бойові дії на власні очі. На спектакль запрошуються всі: починаючи від українських військових та волонтерів до інших митців, журналістів та просто пересічних городян і гостей Харківщини. Розпочнеться все о 19.00. Вхід буде за запрошеннями.

Після спектаклю для глядачів проведуть дискусію під назвою “Війна. Пошук ідентичностей”. Порушуватимуться наступні питання: що стає з людиною, коли вона потрапляє у стан війни зі своїм сусідом? Що відбувається, коли замість мирного і нерідко байдужого життя приходить період згуртовування перед обличчям війни? Також під час дискусії говоритимуть і про те, хто такі українці, які завжди, знаходячись на маргінесі світових змагань, зненацька потрапляють до центру уваги різних країн, перетворюються на поле битви та один з наріжних каменів загальноєвропейського стабільного життя?

«Ми вдячні нашим польським друзям за підтримку в цей важкий час, під час війни в прифронтовому місті, — говорить головний режисер “Арабесок” Світлана Олешко. — Сподіваємося, що спільними зусиллями ми перетворимо кінець такого болючого року на початок чергової добросусідської ініціативи».

Організатори очікують, що UKRoPOLis-2014 стане початком тривалого спільного польсько-українського тандему.

«Харкову пощастило: активна участь польського  консульства в культурному житті стала вже традицією. Безсумнівно, це заслуга попереднього генерального консула Республіки Польща у Харкові пана Яна Ґраната і його дружини — пані Ґаліни Ґранат. Ми впевнені, що ця практика буде продовжена новим генеральним консулом, паном Святославом Лукасіком, — говорить менеджер проекту UKRoPOLis Марія Заіченко. — Театр “Арабески” ж, зі свого боку, завжди готовий виступати партнером та посередником у розвитку цих культурних стосунків».

Телефон для довідок та акредитації журналістів та блоґерів:

Марія Заіченко, Театр “Арабески”,

+38 050 959 39 03, theatre@arabesky.org.ua

 Іванна Скиба-Якубова, PR-аґенція “Bagels & Letters”

+380 97 905 82 98, ivanna@bagels-letters.com

 

comments powered by HyperComments