Звільнений з полону харків'янин: "Наостанок мені сказали: "Ще раз натрапимо на тебе - розстріляємо!

Неділя, 28 грудня 2014, 18:43
38-річний журналіст, блогер з Харкова Роман Черемський вирушав на Донбас робити репортаж і 4 місяці просидів у полоні. Романа Черемського в рідному місті знають як українського активіста і журналіста - писав він для газети "Український простір" і інших видань. 16 серпня чоловік разом з правозахисником з Черкас і знімальною группою телеканалу "112" вирушав до зони АТО.
Звільнений з полону харків'янин: "Наостанок мені сказали: "Ще раз натрапимо на тебе - розстріляємо!

- Була, як нам здавалося, тверда домовленість про те, що в Краснодоні нам віддадуть двох полонених, а ми зробимо матеріал про цей жест доброї волі, - розповів "КП" в Україні" Роман. - Нас зупинили на першому ж блокпосту ополчення, відібрали телефони і бусик (такий транспорт для них на вагу золота) і кинули нас в підвал для розглядів. Домовленості з комендатурою Краснодону і узгодження зі штабом АТО не допомогли. Мабуть, тому, що ми мали справу з бойовими загонами.

Перші 49 днів Роман провів у Ровеньках, потім його перевезли в Луганськ. З четвірки затриманих він пробув в полоні довше за усіх: телевізійників звільнили у вересні, а правозахисника - в листопаді. В одному приміщенні з харків'янином тримали переважно місцевих жителів, які порушили комендантську годину або викритих в пияцтві. Когось з них відправляли рити окопи, про когось домовлялися родичі, і тоді людину відпускали.

- Нас не любили, називали "укропськими друзями", але ставилися краще, тому що - журналісти, - розповідає наш співрозмовник. - Мене брали на такі роботи, як прибрати в казармі або почистити картоплю на кухні.

На питання "Били"? Роман так і не відповів, підкресливши, що ставилися нормально. Мовляв,  могло бути набагато гірше.

Виявилось, що полонених не лише одягнули, але і годували гуманітарною допомогою з Росії, яку їли самі представники так званої "ЛНР".

- Супи, каші, салати, м'ясо постійне, - перелічує Черемський. - Їжа проста, але досить калорійна. У Луганську я взагалі сидів за одним столом з ополченцями. Щодо їжі, скарг немає. Можливо, це лише нам так повезло.

Чому Роман просидів так довго, сам він не знає. За його словами, у батальйоні "Святий Георгій" (місцеві ополченці, якими керують російські офіцери), чиїм полоненим він був, ніякої систематизації в роботі із затриманими не було. Хтось міг просидіти три тижні, а когось випускали через три дні.

 Тримали, тому що ми для них товар, який можна обміняти або ще щось, - пояснює він. - Моїм родичам вони не дзвонили і мені дзвонити не давали. Як мене звільнили, подробиць не знаю. Добрі люди допомогли. Мені постійно говорили, що ось-ось звільнять. А потім просто прийшли і сказали: "Одягайся швидше"! Через хвилину був одягнений, мене посадили в машину, і я поїхав.

 

Виявилось, що ім'я Черемського не було в списках 155 звільнених зусиллями української влади, тому що "республіки" різні: то - Донецька, а тут - Луганська.

- Рідні дуже переймалися, молилися за мене, і я цю підтримку відчував душею, - зізнається звільнений. – До Харкова я повернувся в суботу ввечері і радий зустріти Новий рік вдома. Як наново на світ народився. Мені в полоні наостанок сказали напівжартома: "Ще раз потрапиш - розстріляємо". Але я туди більше не поїду.

comments powered by HyperComments