В культурному центрі «Indie» прочитали лекцію з історії Візантії (фото)

Юлія Гуш  |  П'ятниця, 9 січня 2015, 21:32
8 січня в незалежному культурному центрі «Indie» пройшла відкрита лекція доцента ХНУ імені В.Н. Каразіна Андрія Домановського під назвою «Візантійський таксис».
В культурному центрі «Indie» прочитали лекцію з історії Візантії (фото)

Захід відбувся в межах проекту «Вільний університет», який був організований ІЦ «Майдан Моніторинг». На початку лекції прозвучало питання: «Чи була Візантія тоталітарною державою?». Звичайно, що ні. Тоталітаризм як форма державного устрою з'явився лишень в ХХ столітті. Без технічного прогресу його реалізація була неможливою. Проте подібне запитання неодноразово зринає на пострадянському просторі. Адже дослідники, які вивчають історію Візантійської  імперії, знаходять чимало паралелей з совєтським державним устроєм.

«З оглядом на пострадянський дискурс з історії Візантії, Російська Федерація  приділяє особливу  увагу до Візантії як однієї з парадигм побудови російської держави, – розповів Андрій Домановський – історики з різних держав, а особливо ті візантиністи, які є вихідцями з Радянського Союзу, бачили в ній певну подобу сталінської доби, сталінського тоталітаризму. Вони відчували цю подібність. Подібність в стосунках між суспільством і державою. І пасивності суспільства при тотальному всевладді над ним».

В часи Візантійської імперії вважалося, що василевс, тобто імператор, поставлений самим богом і що його влада має божественне  походження. Будь-яке його слово – закон. Для мешканців Візантії це в свою чергу дарувало відчуття стабільності, незмінності імперії.

Проте не можна сказати, що влада василевса була необмежено. По-перше, він був змушений строго слідувати традиціям. По-друге, він залежав від власного бюрократичного апарату. Та і можливість державного перевороту була досить високою – не так багато візантійських правителів померло власною смертю. Більше того – така можливість допускалася якщо, наприклад, василевс порушував незмінні закони. В цьому випадку вбивця колишнього правителя отримував владу з всіма почестями. Адже у Візантійській державі обожнювалася не особа, а посада василевса.  А якщо колишнього василевса було скинуто з престолу – то означає, що того захотів сам бог.

comments powered by HyperComments