Хто стоїть за вбивством бізнесмена Олександра Грузкова (версії)

Понеділок, 26 січня 2015, 20:04
Сьогодні минає тиждень з дня вбивства бізнесмена і адвоката Олександра Грузкова. На тлі галасу, що піднявся, навколо вибуху біля будівлі Московського райсуду і відразу трьох сесій міської ради за три дні (факт сам по собі унікальний), а також призначення нового головного податківця області і доки непризначення (принаймні офіційно) нового губернатора, про розстріл харківського підприємця біля під'їзду свого дому майже забули.
Хто стоїть за вбивством бізнесмена Олександра Грузкова (версії)

Марно, адже убитий був не просто рядовим адвокатом, який звільнився з органів у кінці 80-х, як поквапилися написати деякі ЗМІ. Олександр Геннадійович був не лише однокашником по Харківському юридичному інституту (нині Національна юридична академія ім. ЯрославаМудрого) екс-прокурора Харківщини, а нині прокурора Криму Василя Синчука, але і, наприклад, партнером Миколи Толмачова (на фото ліворуч) по будівельній компанії ТММ.

Разом з Вадимом Могилою він розвивав для Толмачова агрохолдинг Sintal Agriculture, будучи досить забезпеченою людиною - по суті, доларовим мільйонером. Вартість його автомобіля Lexus LX, на якому Грузков востаннє під'їхав до свого дому, складає не менше $130 000. Тільки у Криму, за інформацією колег, які знали його, у комерсанта залишилося по парі пент-хаусів площею близько 400 кв. метрів.

Як пише Forbes, із земельним банком в 99 000 га в Херсонській і Харківській областях Sintal закріпився вже в 2010-му році в десятці видатних латифундистів країни. І хоча компанія не могла похвалитися солідною виручкою (за підсумками 2010 го вона не перевищувала $32 млн), стабільно зростаючі ціни на зернові обіцяли безбідне майбутнє. До кінця 2013 року менеджмент компанії розраховував збільшити виручку до $400 млн.

Але вже на початку 2014 го господарський суд Харківської області порушив справу про банкрутство головної компанії холдингу - "Науково виробничої фірми "Синтал Д". "Такий стан справ в компанії", - коротко прокоментував ситуацію її засновник і мажоритарний власник Микола Толмачов.

Відомо, що напередодні вбивства Олександр Грузков обідав в одному з харківських ресторанів з ще одним своїм бізнес-партнером - Андрієм Миколайовичем Івченко, відомим у вузьких кругах за прізвиськом "Бобер". Бесіда, очевидно, була непростою: трапеза тривала декілька годин, впродовж яких (як свідчать камери зовнішнього спостереження) Грузков неодноразово виходив на вулицю і нервово палив, а увечері поїхав в церкву. Набожною людиною адвокат ніколи не був, тому в сім'ї відчули недобре. Проте Олександр Геннадійович в подробиці своїх стосунків з бізнес-партнерами нікого не посвячував.

З відкритих джерел відомо лише, що останнім часом у Андрія Івченка були серйозні проблеми після участі в схемі скандальних постачань в Україну вугілля з ПАР. Грузков в якості адвоката захищав його в одному з судів в столиці, проте згодом вийшов з цієї справи.

До речі, саме Івченко знаходився в компанії Василя Синчука під час замаху в березні 2012 року. Тоді прокурора з двома бізнесменами намагалися підірвати в Харкові шляхом закладки вибухового пристрою на виході з під'їзду будинку по вул. Петровського. Синчук і Івченко залишилися в живих, а слідче управління ГУ МВС України в Харківській області за цим фактом порушило кримінальну справу за ознаками злочину, передбаченого ст. 15, ч. 2, ст. 115 Кримінального кодексу України ("замах на вбивство).

Нагадаємо, Олександр Грузков був убитий сімома пострілами впритул 19 січня близько 19 години перед під'їздом свого дому по вулиці Чичибабіна, 2. Бізнесмен припаркував на стоянці біля будинку автомобіль і йшов до під'їзду, коли до нього ззаду підійшов невідомий і розрядив йому в спину усю обойму. За цим фактом було відкрито кримінальне провадження за статтею 115 КК"Умисне вбивство". І

хоча характер злочину не залишає сумнівів в тому, що вбивство було замовленим, судячи з манери виконання і зброї (із слів правоохоронців, це був газовий пістолет, перероблений у бойовій), кілер був далеко не професіоналом своєї справи.

comments powered by HyperComments