Харків’янам розповідатимуть про Юрія Шевельова (фото)

Юлія Гуш  |  Понеділок, 26 січня 2015, 21:22
26 січня в приміщенні ХОДА відбулася прес-конференція під назвою «Чи повернеться Юрій Шевельов до Харкова?», в якій взяли участь громадські та культурні діячі міста.
Харків’янам розповідатимуть про Юрія Шевельова (фото)

На заході були присутні  ініціатори встановлення меморіальної дошки Шевельову – Сергій Жадан, Вікторія Склярова, проф. Ігор Муромцев та проф. Ігор Михайлин. Вони розповіли, що на даний момент  у зв’язку з непростою ситуацією, яка склалася в місті, відновлення дошки не передбачається. Замість цього громадські активісти проведуть низку заходів, направлених на ознайомлення та популяризацію особистості та наукових ідей Юрія Шевельова. Вікторія Склярова, наприклад, запропонувала провести цілу низку перформансів, до яких будуть залучені професійні театрали. В них можуть взяти участь як актори, так і прості харків’яни. Ці заходи передусім будуть направлені на молодь Харкова.

«Тут ідеться не про якесь суто політичне поквитання, не про якесь повернення політичних боргів  і не про особисте ставлення до міського голови, – розповів Сергій Жадан, – а насамперед про відновлення справедливості. Справедливості наукової, справедливості історичної та справедливості суто людської. Тому що для нас, харків’ян, ім’я Шевельова – це не просто якийсь політичний символ. Це один із символів Харкова. І нам здається, що було б дуже правильно та справедливо ввести це ім’я в якісь належний контекст без політичної заангажованості, без тих емоцій, якими супроводжувалася вся ця історія з дошкою».

Активісти розповіли, що встановлення нової меморіальної дошки коштуватиме 20 тисяч гривень. Заплановано, що ці кошти будуть зібрані завдяки зусиллям громади міста. Сама ж меморіальна дошка має бути встановлена після того, як зміниться склад Міськради.  

comments powered by HyperComments