Історик Сергій Лунін прочитав лекцію про повстанський рух 1919-1920-х років (фото)

Юлія Гуш  |  П'ятниця, 20 лютого 2015, 23:41
19 лютого в незалежному культурному центрі «Indie» пройшла відкрита лекція історика Сергія Луніна під назвою «Повстанський рух 1919–20-х років та історична пам’ять у незалежній Україні».
Історик Сергій Лунін прочитав лекцію про повстанський рух 1919-1920-х років (фото)

Сергій Лунін розповів про повстанські рухи 1919-1920-х років минулого століття, розкривши хронологію тодішніх подій. В своїй лекції він також зачепив тему історичної пам'яті та образу повстанців в масовій свідомості. «Люди, звичайно, багато про що ще не знають, – розповів історик, – про це потрібно говорити. Адже це початок нашої української революції, початок нашої сучасної історії. Дуже багато процесів, які тоді почалися – вони досі продовжуються і визначають наше життя. А ми про це знаємо досить таки мало».

Також Сергій Лунін на конкретних прикладах з совєтських художніх фільмів показав, як тодішня влада формувала образ повстанців в масовій свідомості глядача.

«Зруйнувалася Російська імперія, – продовжив Лунін, – на її уламках виникли нові держави, які вступили між собою в боротьбу. По-перше, це була боротьба ідеологій. По-друге, це була боротьба націй. Це складні процеси. І дуже важливе місце займала боротьба більшовицької влади та її попередників проти селянства. Ця влада довго намагалася зламати селян, підкупити їх. У підсумку це вилилася в Голодомор. Навіть не треба пояснювати важливість цих процесів».

Захід проходив в рамках проекту «Вільний університет». Наступна лекція відбудеться в четвер 26 лютого о 18.30. 

comments powered by HyperComments