У харківському педагогічному ліцеї №4 вшанували пам’ять Героя небесної сотні Євгена Котляра

Ірина Гончарова  |  Субота, 21 лютого 2015, 17:07
У Харкові вперше вшанували пам’ять харків’янина – Героя Небесної сотні. У педагогічному ліцеї ( колишній школі №4) 19 лютого відкрили меморіальну експозицію і стенд, присвячені Євгену Котляру.
У харківському педагогічному ліцеї №4 вшанували пам’ять Героя небесної сотні Євгена Котляра

Євген вчився у цій школі з 7 по 11 клас, закінчив навчання у 1997 році. Після школи закінчив ХНУРЕ. Працював промисловим альпіністом. Євген був активістом екологічної організації «Зелений фронт». Ми з ним познайомилися під час протестів проти будівництва дороги у парку Горького, але тільки після смерті Євгена я дізналася, що ми вчилися в одній школі. Євген був на Майдані від початку грудня з кількаденними перервами. Належав до третьої сотні. Майже всі ночі провів на Майдані. Чергував на барикадах, прикривав людей від силовиків щитом, переносив поранених. Загинув Євген від пострілу снайпера на вулиці Інститутській 20 лютого. Наказом Президента України 21 листопада 2014 року Євгену присвоєно звання Герой України з удостоєнням ордена «Золота Зірка» (посмертно) — за громадянську мужність, патріотизм, героїчне відстоювання конституційних засад демократії, прав і свобод людини, самовіддане служіння Українському народу, виявлені під час Революції гідності.

Харківська влада не зробила за рік нічого для вшанування пам’яті харків’ян, загиблих на Майдані. Експозиція у школі створена за ініціативи педагогічного коллективу і учнів при допомозі колишніх випускників школи. Района і міська освітня бюрократія всіляко гальмували створення експозиції. До останнього моменту не дозволяли запросити на відкриття батька Євгена та ЗМІ. В результаті дозвіл дав в передостанній день особисто мер.

Попри ці складності експозиція була створена і відкрита. На відкритті виступили завуч школи, школярі, родичі та зайомі Євгена Котляра. Був присутній представник районної адміністрації, спострігав за процессом.

Харківська влада поступово звикає, що саме ми, громадяни вірішуємо хто наші герої і яким чином вшановувати їхню пам’ять. Є плани встановити на будівлі школи меморіальну дошку Євгену Котляру. Необхідно вшанувати пам’ять Героїв Небесної сотні Влада Зубенко і Юрія Паращука. Впевнена, що настане час коли вони будуть визнані Почесними громадянами Харкова.

 

comments powered by HyperComments