В Харкові відбулася громадська панахида за всіма загиблими (фото)

Юлія Гуш  |  Неділя, 22 лютого 2015, 23:23
22 лютого в Харкові пройшла панахида по героях Небесної Сотні та українських бійцях, які загинули під час війни.
В Харкові відбулася громадська панахида за всіма загиблими (фото)

Близько 1000 чоловік зібралися біля пам’ятника Шевченку, щоб вшанувати пам'ять полеглих. Захід пройшов спільно з такими громадськими організаціями, як Автомайдан Харків, Східний Корпус, Громадська Варта Харків та харківськими ультрас. Учасники панахиди тримали в руках портрети 53 згиблих харків’ян. Кожного з них було згадано поіменно. Згодом з імпровізованої сцени була оголошена новина про теракт, який стався біля Палацу спорту. Присутніх закликали бути обережними та звертати увагу як на підозрілі предмети, так і на на підозрілих особистостей.

Після цього громадські активісти рушили до площі Конституції. Їх супроводжувала колона машин Автомайдану. Попереду йшов військовий оркестр. Безпеку приступнім забезпечували як правоохоронці, так і бійці спецбатальйонів.

На площі конституції пройшов молебень, який провів єпископ Харківський і Богодухівський Митрофан (УПЦ КП). Тоді на одній сцені зібралися представники різних релігій та конфесій: православних, католиків, греко-католиків, мусульман. На сцені також виступили освітяни, які розповідали про патріотизм та гідність, в тому числі і серед своїх учнів.

Світлана Преценко: «Моє серце переповнене вдячністю до тих, хто пішов. Тому що я розумію, що вони залишили нам самий цінний прощальний дар - це усвідомлення нашої свободи. Нашої гідності. Більше року тому ми всі зрозуміли - ми вільні люди. Ми не раби. У нас немає сорока років, щоб по краплі вичавлювати з себе це рабство. Адже рабів до раю не пускають. І сьогодні тут і зараз, і не тільки на фронті, ми повинні відстояти свою свободу».

Олександр Горянник: «Дорогі друзі, ви знаєте, позавчора в нашій школі вшановували пам'ять Небесної Сотні і харків’ян, які віддали життя за нашу незалежність. Я за 38 років роботи не відчував такої тиші. Оця тиша від тисячі дітей є підтвердженням того, що ми є єдиною, справді великою нацією. Я пишаюсь тим, що 26 експедицій на передову готували та відправляли учні-випускники та мешканці селища П’ятихатки. Я пишаюсь тим неймовірним зв’язком харків’ян з передовою».

Пам'ять загиблих вшанували хвилиною мовчання. Захід завершився виконанням державного гімну.

 

comments powered by HyperComments