Губернатора Райніна закликають «принципово відреагувати» на ігнорування законодавства під час проведення установчих зборів Громадської ради при ХОДА

Четвер, 26 лютого 2015, 15:24
Під час проведення установчих зборів Громадської ради при Харківській обласній державній адміністрації 21 лютого 2015 року групою учасників зборів було вчинено низку провокацій, які в умовах українського сьогодення можуть трактуватися, як непатріотичні та такі, що направлені на «розгойдування» ситуації у місті Харків та у державі в цілому.
Губернатора Райніна закликають «принципово відреагувати» на ігнорування законодавства під час проведення установчих зборів Громадської ради при ХОДА

Про це йдеться у тексті Відкритого листа керівників громадських організацій Слобожанщини до губернатора Харківської області Ігора Райніна. 

Текст листа:

У річницю Революції Гідності у Харкові сталися події, які ми, люди, що підтримують територіальну цілісність та європейський вибір нашої Держави, вважаємо обурливими.

Під час проведення установчих зборів Громадської ради при Харківській обласній державній адміністрації 21 лютого 2015 року групою учасників зборів було вчинено низку провокацій, які в умовах українського сьогодення можуть трактуватися, як непатріотичні та такі, що направлені на «розгойдування» ситуації у місті Харків та у державі в цілому. Ці провокації призвели до грубих порушень чинного законодавства та були направлені на те, щоб усунути найбільші волонтерські та європейсько орієнтовані інститути громадянського суспільства від можливості впливати на формування та реалізацію державної політики у Харківському регіоні.

Зібрання відкрив та почав модерувати Олександр Родіонов. Саме ця людина за кілька годин до початку зборів розмістила на своїй сторінці у соціальній мережі Фейсбук репост відомого антиукраїнського активіста Андрія Бородавки. У пості був заклик прийняти 20 лютого (тобто за день до проведення установчих зборів, які пан Родіонов відкрив та планував провести!) участь у московській прес-конференціїз розгляду «фактов и свидетельств тоталитарного и неонацистского характера киевской власти».

Через численні порушення, допущені на початку зборів та неможливість зорганізуватися для роботи, нами було висловлено протест. На цей протест бурхливо відреагував Анатолій Середа, який звертаючись до протестуючих викрикнув: «Припиніть, ви ламаєте сценарій!». Озирнувшись у недалеке минуле, можна припустити, сценарій яких сил мав на увазі пан Середа.

ДОВІДКА
22 лютого 2014 року (!) на сумнозвісному З’їзді південно-східних областей України Анатолій Середа закликав присутніх керівників областей чинити збройний опір Євромайдану, захоплювати та повертати проти людей, що стояли на площах, військову техніку та силу. До речі, Олександр Родіонов також був одним з учасників цього з’їзду.



Підтвердженням «зламаного сценарію» стають зафіксовані спроби маніпуляцій із кількістю голосів учасників, присутніх на установчих зборах. Зокрема, за різними варіантами, на зборах були присутні від 229 до понад 240 учасників. Точну кількість осіб, які все ж були наділені правом голосу на зборах, встановити за перші 3,5 години зібрання, так і не вдалося.

Після 3,5 годин від початку зібрання так і не було обрано робочі органи установчих зборів. Також були допущені численні порушення процедур ведення засідання. Зауваження про порушення були залишені модератором зборів без уваги. На знак протесту ми, представники організацій, що підписалися нижче, залишили зал.

Всупереч вимогам чинного законодавства за цей знак протесту нас було виключено з переліку інститутів громадянського суспільства, які подали заявки на участь у формуванні громадської ради.

Більшість з тих, хто залишився на зборах, порушуючи усі вимоги нормативних актів, провели нову реєстрацію, заново відкрили збори та сформували склад Громадської ради. Частина присутніх у залі звертала увагу на ці порушення та наголошувала, що вони суперечать законодавству. Але їх заклики було проігноровано.

До складу незаконно обраної ради увійшла переважна кількість її колишніх членів. Це представники організацій, які у 2014 році виступили із офіційним зверненням про негайне виконання законів від 16 січня.

Вважаємо недопустимим миритися з зухвалим ігноруванням законодавства, яке відбулося під час проведення установчих зборів ГР при Харківській обласній державній адміністрації та висловлюємо протест проти допущених порушень! Призиваємо губернатора області Ігоря Райніна принципово відреагувати на них.

72 підписи

21 лютого 2015 року, м. Харків

 

comments powered by HyperComments