«Харківські моняки» розповіли про маловідомі факти з історії Харкова (фото)

Юлія Гуш  |  Субота, 28 лютого 2015, 23:12
28 лютого в незалежному культурному центрі «Indie» учасники групи «Харківські моняки» розповідали про видатних жінок, рекламу та освіту того часу. І все це – навколо історії Харкова ХІХ – початку ХХ століття.
«Харківські моняки» розповіли про маловідомі факти з історії Харкова (фото)

«Основна ідея полягає в тому, щоб розповідати доволі цікаві, але невідомі факти з історії Харкова, – розповів Віктор Дмитренко, – які люди чомусь пропускають повз та не звертають на них увагу. Ми стараємося популяризувати історію на якихось цікавих фактах. Ми працюємо з першоджерелами. Сьогодні буде, наприклад, багато інформації про календарі та книги того періоду».

На початку заходу були показані раритетні світлини, за якими можна прослідкувати образ жіночої краси того часу. Значна частина розповідей була присвячена рекламі, яка друкувалася тогочасних періодичних виданнях для жінок. Розповіді супроводжувалися показами слайдів зі зразками реклами та детальними поясненнями їх змісту. Також була згадана легенда про походження місцевої назви вішака – тремпеля, як його часто називають на Харківщині.

Поговорили також і про освіту того часу. Для початку було спростовано декілька міфів: що освіта тоді була виключно прерогативою чоловіків і що в жіночих учбових закладах викладали тільки ті дисципліни, які мали бути в нагоді в світському середовищі. Проте в харківських учбових закладах були свої проблеми як то нестача фінансування, відірваність системи освіти від реалій життя, дискримінація при прийомі та, як це кажуть сьогодні, своєрідна «дідівщина».

Окрему частину своїх розповідей «моняки» присвятили видатними жінкам, чиє життя було пов’язано з Харковом того періоду. Таким, наприклад, як Христина Алчевська. До речі, весь свій захід вони присвятили медсестрам Червоного хреста, які загинули під час Першої світової війни та після неї. Чиї імена залишалися забутими багато десятиліть.

 

comments powered by HyperComments