Волонтери розповіли, як потрібно себе поводити в умовах терористичної війни (фото)

Юлія Гуш  |  Вівторок, 3 березня 2015, 22:20
3 лютого в Харківському кризовому інфоцентрі пройшла прес-конференція за участі волонтерів групи «Help Army», які розповіли про те, як мають себе поводити харків’яни в умовах терористичної війни.
Волонтери розповіли, як потрібно себе поводити в умовах терористичної війни (фото)

«Війна, яка від самого початку була терористичною, нажаль, 22 лютого перейшла в іншу фазу – фазу відкритої агресії, – розповіла Вікторія Мілютіна, – були перші жертви. Ви знаєте, що серед них було двоє дітей». Вона також зазначила, що для мешканців Харкова дуже важливо визначитися з власною позицією і перестати говорити про те, що роз’єднує замість того, щоб звернути увагу на те, що об’єднує. Адже у всіх є спільний ворог. «Мені здається, що Харкову не вистачає самосвідомості, – додав Андрій Таубе, – що це все може переміститися до нас, якщо ми не будемо працювати на перемогу. Щоб не було таких терактів».

Більш докладно про боротьбу з тероризмом розповів В'ячеслав Целуйко. «Яка методика у терористів? Оскільки вони не можуть перемогти державу у відкритому протистоянні, вони впливають на державну владу шляхом створення обстановки хаосу та страху серед населення. Щоб потім руками населення чинити тиск на владу». Він накреслив три напрямки боротьби з тероризмом: пояснення населенню наявної загрози, жорстка боротьба з непримиримими терористами та виділення серед них поміркованих, на чиїй совісті немає смертей. Хоча в тій ситуації, яка сталася в Україні, подібний компроміс неможливий. Адже позиції, як зазначив Целуйко, надто непримиримі.

Також Целуйко пояснив, що саме він розуміє під жорсткою боротьбою: для цього потрібно, по-перше, припинити обмін терористами як військовополоненими, а по-друге, давати їм максимальні терміни, які передбачаються в Кримінальному кодексі України. В'ячеслав Целуйко також згадав, що коли Іспанія дала певні повноваження баскам чи Великобританія пішла на розширення автономії Північної Ірландії, то це відразу виокремило  радикалів від поміркованих серед місцевих терористів. Це значно звузило їх базу, де залишилися тільки маргінали. Хоча повністю тероризм знищити не вдалося.

«Харківське терористичне підпілля може бути досить широким спектром організацій, – розповів Целуйко, – він сильно різниться за своєю структурою. Від якихось кадрових диверсантів з Російської Федерації або добре підготовлених диверсантів на території Бєлгорода до маргіналів, які не пов'язані з російськими спецслужбами. І переговори української влади із Захарченком або Плотницьким – вони на позиції харківських маргіналів взагалі не впливають. Як і не впливають на позиції кадрових російських диверсантів. Тому що їх дії залежать від тих наказів, які вони отримують з Кремля».

А поки волонтери порадили харків’янам бути дуже обачними і обережними, особливо на масових заходах. Адже неможливо вгадати, де буде наступний терористичний акт. Якщо терористи підуть на ескалацію – то жертв буде набагато більше.  

comments powered by HyperComments