З вищих навчальних закладів Харкова йдуть професори

Четвер, 16 квітня 2015, 11:02
На масове звільнення професорської еліти вплинули нові правила в пенсійному законі, який набув чинності з 1 квітня. Повідомляє сайт газети «Вечірній Харків».
З вищих навчальних закладів Харкова йдуть професори

Викладачі похилого віку не хочуть більше працювати, щоб зберегти пенсії. Масово професори стали звільнятися в середині другого семестру. Керівники ВИШів почали турбуватися, адже досвідчену еліту ніким замінити.

Вже шістдесят два викладачі-пенсіонери звільнилися в університеті ім. Каразина. Близько п'ятдесяти чоловік пішло з педінституту ім. Сковороди. За словами ректора Прокопенка Івана (інститут ім. Сковороди), звільнилися незамінні академіки, доктори наук. У інституті шукаються заміни, проте ці заміни не завжди рівноцінні. У сфері освіти не часто зустрінеш багатих людей. Багато працювало пенсіонерів, адже і пенсія, і зарплата сприяли більш-менш нормальному життю. У зв'язку з ціновим і валютним стрибком, а також зниженням доходів - викладачі літнього віку звільнилися.

За словами в.о. ректора Андрія Марченка (НТУ «ХПІ»), більше сотні пенсіонерів пішло на пенсію з ХПІ, зробили це в середині семестру. Молодим фахівцям буде не дуже просто увійти до роботи без досвідченого покоління викладачів.

На початку літа у ВИШі ХПІ будуть ще одні звільнення, тому що деякі пенсіонери-викладачі залишилися тільки для того, щоб закінчити разом із студентами навчальний рік.

У Харківському держуніверситеті харчування пішло на пенсію шістнадцять професорів, які були на півставки. Інші, повідомив ректор Олександр Черевко, поки залишилися.

Нові зміни до закону такі. Тепер під час роботи на посаді держслужбовців, науковців, суддів, прокурорів їм виплачують 85% звичайної пенсії замість раніше призначеної «наукової» пенсії.

Коли пенсіонер вирішує звільнитися і влаштуватися на іншу «ненаукову» посаду, йому виплачується пенсія у розмірі 85% «наукової» пенсії, повідомляють в пенсійному фонді.

Якщо, наприклад, «наукова» пенсія була на кінець березня 2015 року 2915 гривень, то учений (прокурор, суддя і інші), який працює за фахом, з першого квітня отримує 1968 гривень х 85% 1672,80 гривень (1968 гривен - це загальний розмір пенсії, яка нараховується згідно з профільним законом). Коли у вченого пенсіонера інша посада, то з першого квітня він отримує 85%  «наукової» пенсії : 2915 гривень х 85% 2477,75 гривень. Якщо він звільняється, то наукову пенсію платять повністю.

Пенсії «наукові» можуть повернути

Ситуація, яка склалася у сфері освіти, представникам Міносвіти відома, але там нічого доки поробити не можуть, радять звертатися до законодавців.

- Звичайно, нам хотілося б зберегти кадри, але питання пенсій - не до МОН, а до законодавця, - говорить глава департаменту з вищої освіті Сергій Бондаренко.

Парламентарі вже думають над тим, щоб повернути наукові пенсії. Цим вже зайнялися в профільному комітеті Верховної Ради.

comments powered by HyperComments