В педагогічному університеті стартувала виставка «Народна війна» (фото)

Юлія Гуш  |  П'ятниця, 17 квітня 2015, 11:33
В Харківському педагогічному університеті імені Г.С. Сковороди відкрилася виставка «Народна війна», присвячена антибільшовицьким повстанським рухам, які розгорнулися на території Наддніпрянщини в 20-30-х роках минулого сторіччя.
В педагогічному університеті стартувала виставка «Народна війна» (фото)

На цій виставці представлені історичні матеріали, документи, світлини, які розкривають історію потужного руху опору, який існував на Наддніпрянській Україні в 20-30-х роках минулого століття. Вони не тільки розкривають антигуманну сутність більшовицького режиму, а й розвінчують міф про всенародну підтримку совєцької влади.

«Тому ця виставка, яка стосується історії України, правдивої історії, епатажної історії, вона дуже потрібна зараз людям, – розповіла організаторка виставки, голова культурного центру «Сирин» Тетяна Бабіна, – а особливо молоді, тому що це нова Україна, це наше майбутнє. Ця виставка приходила в планетарії. Її не взяла жодна харківська галерея. Такий консервативний дух в Харкові був тоді рік тому. І її подивилися харків’яни, які цікавляться історією. Але в мене була мрія, щоб її показати передусім в педагогічному університеті. Адже там є педагоги, які будуть виховувати майбутніх дітей України».

Також в рамках цієї виставки тепер проводяться екскурсії, передусім для студентів. «Блискуче проводять екскурсії, – продовжила Тетяна Бабіна. – кожного дня там будуть сотні студентів. І дуже важливо, що є паралелі з тим, що зараз коїться в Україні. Зараз ми розумуємо, що повторюються всі ці жахи. Саме тому, що цей досвід не був вивчений. (…) Тому ці уроки історії дуже важливі для людей. Щоб вони знали, що Україна має свою історію боротьби».

«Проводили екскурсію, розповідали людям, – згадувала Ілона Вовк, студентка 3 курсу історичного факультету, – багато хто зацікавився. Були досить різні реакції, коли бачили картини часів окупації, коли бачили списки репресованих. Деяким людям це дало додаткові знання. Деякі відкрили для себе щось нове. Ну а такі, як ми, історики, просто знайшли там підтвердження того, що вже знали».  

Заплановано, що ця виставка пройде в трьох харківських вишах. До 26 квітня вона буде проводитися в педагогічному університеті, потім експонуватиметься в ХІРЕ. Записатися на екскурсію можна за телефоном: 067 684 54 80 (Інна Володимирівна).

 

comments powered by HyperComments