В книгарні «Є» розповіли про митців Розстріляного Відродження (фото)

Юлія Гуш  |  Середа, 22 квітня 2015, 12:31
21 квітня в харківській книгарні «Є» в рамках діяльності Клубу української книги пройшла лекція Ольги Черемської про Розстріляне відродження.
В книгарні «Є» розповіли про митців Розстріляного Відродження (фото)

Вона розповіла про митців Розстріляного відродження і про Харків як столицю літературного процесу 20-х років. Ольга Черемська згадувала найбільш знакових письменників та поетів  тієї доби, які творили літературне обличчя тодішнього Харкова – Хвильового, Драй-Хмару, Семенка, Тичину, Зерова, Куліша та інших.

«Ми трішечки помандруємо вулицями Харкова, подивимося деякі знакові будівлі для літераторів 20-х років, зокрема Сумську 13 і поговоримо про тих письменників, які з’їхалися сюди і перевертали світ догори ногами, – розповіла Ольга Черемська, – тобто я буду розповідати про Василя Еллана-Блакитного, як рушія літературного процесу, про Миколу Хвильового, як неформального лідера літературної дискусії... Торкнемося теми, якою має бути література, для кого вона має бути, якими засобами вона має оперувати, щоб впливати на читача чи, навпаки, давати йому насолоду. Ну і в цілому, будемо говорити про плеяду митців Розстріляного Відродження».

Також лекторка розповіла про сам Харків 20-х років, про його бурхливе літературне та мистецьке життя, про тодішні суспільні настрої та тенденції.

«Ну і в цілому поставлю від початку проблемне питання: за що саме були розстріляні митці Розстріляного Відродження, – продовжила Ольга Черемська, – сьогодні існує такий стереотип, що їх розстрілювали, бо вони не сприймали радянську систему і писали проти радянської влади. Хоча ми знаємо, що переважна більшість митців були таки ідейними комуністами. То ж питання: за що комуністів розстрілює комуністична держава? Вочевидь за те, що їхня творчість спонукає до критичного мислення, до формування власної індивідуальності та особистості інтелектуала. А особистості та інтелектуали не потрібні тоталітарній системі. Їй потрібна маса, якою можна легко маніпулювати, яку легко спрямовувати в той чи інший бік". 

comments powered by HyperComments