З якими медичними проблемами стикаються переселенці?

Юлія Гуш  |  Четвер, 30 квітня 2015, 23:52
30 квітня в Харківському кризовому інфоцентрі пройшла прес-конференція, на якій були висвітлені наявні проблеми в наданні медичної допомоги вимушеним переселенцям.
З якими медичними проблемами стикаються переселенці?

В заході взяли участь Андрій Чорноусов, провідний експерт Харківського інституту соціальних досліджень та Олена Гармаш, керівниця медичної групи «Станція Харків». На ньому були оприлюднені результати соціологічного дослідження по медичному забезпеченню вимушених переселенців. Експерти розповіли про проблеми, з якими стикаються переселенці та озвучили труднощі в організації необхідного медичного забезпечення.

«Кошти, які виділяються на лікування та решту медичних послуг, вони єдині, – розповів Андрій Чорноусов, –  кошти для внутрішньо переміщених осіб спеціальноне виділяються. Незважаючи на те, що до кінця лютого тільки в Харківській області було близько 50 тисяч людей, які звернулися за медичною допомогою, досі відсутній спеціальний реєстр по фіксації людей, які переміщуються і потребують медичної допомоги».

За його словами, найчастіше опитувані скаржилися на проблеми в діагностиці та лікуванні (61%). У 19 % випадків переселенцям була необхідна консультація, у  20% - стаціонарне лікування. Найбільше звернень стосувалося застудних захворювань (36%) та хронічних (близько 30 %). Також 10 % звернулися з проблемами, пов’язаними з вагітністю і народженням дитини.

Також серед нагальних проблем він назвав: відсутність первинного медичного огляду переселенців, відсутність або нестача вакцин для дітей та необізнаність батьків у схемі вакцинації, неналежний доступу до інформації, обмеженість в матеріальних засобах тощо.

«Мене, чесно кажучи, іноді дивувала безініціативність на місцях, безініціативність лікарів, – розповіла Олена Гармаш, – до яких пацієнт звертався з проблемою, а йому казали «Це не наш профіль» і далі могли нічого не порекомендувати. Зараз волонтерська мережа сама знає куди, до кого і з чим потрібно звертатися, де допомогу нададуть скоріше, якісніше, де навіть із задоволенням, а куди навіть не варто звертатися». 

comments powered by HyperComments