Волонтери в Харкові навели лад біля пам'ятника загиблим в'язням Холодногірського концтабору (фото)

П'ятниця, 8 травня 2015, 10:23
7 травня благодійний фонд «Мир и порядок» став одним з учасників акції з упорядковування пам'ятного знаку загиблим в'язням Холодногірського концтабору. На території колишнього стадіону «Трудові резерви» в Ленінському районі Харкова знаходяться останки більше 10 тисяч радянських військовополонених - саме їх пам'яті присвячено меморіальний знак, встановлений у 2004 році.
Волонтери в Харкові навели лад біля пам'ятника загиблим в'язням Холодногірського концтабору (фото)

Серед усіх поховань часів окупації Харкова братські могили на Холодній горі виділяються своєю невідомістю - в радянські роки про тисячі військовополонених, загиблих в концтаборах, вважали за краще мовчати. У незалежній Україні на археологічні дослідження банально бракувало грошей. Лише у 2004 році на місці масових поховань був поставлений пам'ятний знак. Сьогодні і він потребує догляду і турботи, щоб зберегти пам'ять про тисячі в'язнів Холодногірського концтабору, що закінчили свій шлях у братських могилах, виритих самими ув'язненими.

Для упорядковування території, де встановлений пам'ятний знак, свої зусилля об'єднали декілька організацій: «Громадянської самооборони», Всеукраїнського об'єднання ветеранів, Харківського обласного військового комісаріату, Ротарі Клубу «Харків-Сіті», а також фонду «Мир и порядок». Прибирання відбувалося 7 травня, напередодні Дня Перемоги, хоча загальна програма ревізії місць поховань в Харкові розрахована на тижні і місяці.

«Можна сказати, що ми кожного тижня упорядковуємо один харківський пам'ятник. У Молодіжному парку - знак воїнам УПА. Минулого тижня ми були в Лісопарку, де полагодили пам'ятник розстріляним партизанам і підпільникам. Це ж місце на Холодній горі - особливе. У концтаборі, який знаходився у будівлях місцевої в'язниці, одночасно знаходилося близько 20 тисяч радянських військовополонених. Вони помирали по 100 чоловік на день. Усього загинуло і було розстріляно більше 10 тисяч чоловік, точного числа ніхто досі не знає - їх просто звозили сюди, в ями, і засипали землею», - розповів один з організаторів акції, представник «Южного поста» Віктор Трубчанов.

 

Активісти ушляхетнили територію навколо пам'ятника - виклали декоративну гальку, посадили квіти, очистили плитку від трави. Навколо знаку були встановлені стовпи огорожі, сам пам'ятник вимитий. Активну участь в прибиранні брали і місцеві жителі.

«Я живу тут вже 40 років, і моя бабуся теж жила тут, коли в місті були німці. Вона розповідала, як сюди привозили тіла з концтабору і скидали в ями. Коли німці від'їжджали, місцеві жителі потайки приходили сюди, шукали живих, адже багато людей просто завалювали трупами в ямі. Їх витягували звідти, відводили - теж потайки - в лікарню, де працював Олександр Мещанинов, там, кого могли, рятували. Про це тоді не говорили, навіть сусідам, адже німці забороняли подібне, але все одно люди ризикували, щоб врятувати чиєсь життя», - розповіла мешканка Холодної Гори Вікторія.

Уже в найближчому часі громадські організації проведуть ревізію ще одного місця поховання. Зараз у співпраці з Харківським обласним військовим комісаріатом складається список подібних об'єктів, які потребують уваги активістів.

«Така акція - важливий приклад ефективності горизонтальної співпраці між організаціями. У кожного окремо, у нас би не вистачило ресурсів - людських, фінансових, інформаційних. Але заради пам'яті тисяч жертв, які вже більше 70 років лежать в цій землі, ми об'єднали свої зусилля, і показали, що суспільство саме здатне зберегти цю пам'ять, потурбуватися про неї, без жодного втручання «згори», - підбив результати акції координатор програм БФ «Мир и порядок»  Петро Марков.

comments powered by HyperComments