В межах Всесвітнього дня музеїв ГО «KHacker Space» демонструвала наукові прилади

Юлія Гуш  |  Неділя, 17 травня 2015, 22:16
16 травня в Літературному музеї пройшла демонстрація різного роду наукових приладів. Про них та їхню дію розповідали члени ГО «KHacker Space».
В межах Всесвітнього дня музеїв ГО «KHacker Space» демонструвала наукові прилади

До уваги відвідувачів Літмузею – лічильник Гейгера, віброходи, телеграфний ключ та інші наукові прилади. Тоді кожен охочий міг не тільки подивитися на ці прилади та послухати як вони діють, а й самому спробувати їх використати.

«В даний момент я демонструю два досліди, – розповів Денис Лаптєв з Інституту низьких температур, – один дослід по електролізу, а другий – з ядерної фізики. Ця установка називається електролізером. За її допомогою ми можемо отримувати речовини, які розчинені у звичайній воді з-під крана. Ми опускаємо електроди в воду, вмикаємо в розетку і через воду починає йти струм. В результаті виділяється осад, який можна помітити».

Тепер вода мало схожа на ту, що можна пити: вона стала брудно-рудого кольору від осаду. Проте як зазначив Денис, в цьому немає нічого страшного. Але чимало шарлатанів використовують цей дослід задля того, щоб продавати власну воду.

«А цей прилад називається лічильник Гейгера, – продовжив Лаптєв, – з його допомогою ми можемо вимірювати радіацію. Радіація завжди присутня навколо нас. Але зазвичай вона не перевищує певного критичного значення. Ось ми можемо чути як радіаційні частинки пролітають через оцю трубку. Коли частка прилітає сюди ми чуємо звук і спалахує лампочка. Оскільки вона не так часто спалахує, то все в межах норми.

«KHacker Space» об’єднує людей, чиїм хобі є виготовлення технічних приладів та написання програмного забезпечення, – розповів Єгор Іштван, – в п’ятницю ми будемо проводити виставку «Пікніки науки». Ми туди привеземо 3D принтер і покажемо людям як він працює, друкуючи різні деталі з пластику. А зараз я буду показувати що таке індукційний струм. У нас батарейка буде бігати по мідному дроту. Звичайно, не сама, а за допомогою двох магнітів. За логікою у нас все повинно вийти».

comments powered by HyperComments