В Харкові пройшов День Криму (фото)

Юлія Гуш  |  Понеділок, 18 травня 2015, 13:50
17 травня напередодні Дня пам’яті жертв депортації кримських татар в Харкові пройшла низка заходів, присвячених Криму та його корінним народам.
В Харкові пройшов День Криму (фото)

«Цей день ми вирішили присвятити Криму, – розповіла координаторка харківського Євромайдану Вікторія Склярова, – хоча ми знаємо, що сьогодні відзначають пам’ять політрепресованих. Але ми вирішили присвятити цей день Криму. Тому що люди, яких звідти вивезли – вони також репресовані. Там був репресованим цілий народ. І навіть не один. Це не лишень кримські татари, а й кримські греки, кримські вірмени, болгари. Їх також вивезли з тих місць, де вони звикли жити. В Харкові у нас проживає 1,5 мільйона людей. Уявіть собі що прийшов інший народ, інша влада і мільйон людей вивезли в якійсь місця, які зовсім непристосовані для проживання. Це був би жах. І так цілий народ звинуватили в незрозуміло якій зраді».

З самого ранку в Харкові проходили освітні екскурсії, лекції, пленери. Ввечері біля пам’ятника Шевченку відбулося віче під назвою «Від депортації до окупації». Діяв «вільний мікрофон». Харківські поети зачитували свої вірші, виступали музичні та танцювальні колективи. Все це задля того, аби висловити свою підтримку корінним народам окупованого Криму.

«Дуже хочеться щоб ці жахи не повторилися, – продовжила Вікторія Склярова, – і нам, звичайно, хочеться докласти максимум зусиль щоб припинити розбрат між народами. Ми впевнені, що росіяни скоро покинуть Схід нашої країни і врешті-решт вони залишать і Крим. Бо він їм просто непотрібен ні як здравниця, ні як курорт. Він, можливо, їм потрібен як військова база. Але ми дуже сподіваємося, що ця військова машина, яка розкручується в Росії, вона буде скоро зламана».

Ще фото

comments powered by HyperComments