В «Indie» показали фільм про депортацію кримських татар (фото)

Юлія Гуш  |  Четвер, 21 травня 2015, 23:46
20 травня в незалежному культурному центрі «Indie» в межах кіномарафону «Нескорені нації» відбувся відкритий показ «Хайтарми» – фільму, присвяченому депортації кримськотатарського народу.
В «Indie» показали фільм про депортацію кримських татар (фото)

Захід був організований Харківським осередком МНК (Молодіжний Націоналістичний Конгрес). «Ситуація в Україні зараз досить складна, - розповів Тарас Бортнік, член МНК, – ми маємо розуміти, що війна почалася не зі Сходу, а з Півдня, коли в нас анексували Крим. Фільм розповідає про ситуацію 1944 року, коли кримськотатарський народ був депортований радянськими спецслужбами. Чому це важливо сьогодні? В мене з цього приводу є два міркування: одне пафосне, інше – не дуже. Так ось: людина, як і народ, не має права на майбутнє, якщо вона не знає свого минулого».

Фільм «Хайтарма» розповідає про трагічні події 1944 року, коли совєтська влада депортувала з Криму представників його корінного населення – кримських татар. Події фільму розгортаються навколо національного героя кримських татар льотчика Амет-Хана Султана, який повертається додому щоб відвідати своїх батьків в Алупці. В цей же самий час проходила операція НКВС з примусової депортації представників його народу.   

«Так сталося, що кримські татари та українці в цьому світі живуть досить близько, – продовжив Тарас Бортнік, – ми сусіди, хоч і жили в одній країні. Колись ми були ворогами, колись були в чомусь суперниками, але сьогодні ми союзники і підтримуємо один одного. І не можна сьогодні говорити про Україну не згадавши про кримськотатарський народ. Цей фільм показує те, з чим певною мірою кримські татари зіштовхнувся сьогодні. З цією цензурою, певними репресіями, з певним тиском на населення, який чиниться з боку російських агентів та спецслужб. Саме тому ми показуємо цей фільм сьогодні».   

comments powered by HyperComments