В Харкові пройшла акція в підтримку людей з ВІЛ (фото)

Юлія Гуш  |  Четвер, 28 травня 2015, 11:44
27 травня в Молодіжному парку пройшла акція на захист ВІЛ-позитивних людей під символічною назвою «Кладовище замість ліків».
В Харкові пройшла акція в підтримку людей з ВІЛ (фото)

Причиною проведення цієї акції стала проблема, з якою зіткнулися люди, що живуть з ВІЛ – це дефіцит необхідних ліків. Через три тижні препаратів може не залишитися. В зв’язку з цим учасники акції закликають Кабмін таки виконати договір з ТОФ «Вектор Фарма» та постачати необхідні препарати у відповідний термін.

Наталія Чубукіна, соціальний працівник: «У зв'язку з тим що підвищилися ціни на медпрепарати, ця фармкомпанія відмовилася їх виділяти. І попросила державу додати n-ну суму грошей, щоб все-таки окупилася та кількість ліків, яка була замовлена. Невідомо, чому держава чи то не може додати цю суму, чи то не хоче. Але страждають ВІЛ-інфіковані люди. Три тижні – це той термін, на який залишилися таблетки. Через три тижні їх просто не буде... 10% таблеток у червні вже не буде. Якщо їх не закупить держава, то до кінця року їх не буде взагалі».

Лариса Фесенко, соціальний працівник всеукраїнської мережі ЛЖВ: «Найголовніше що ВІЛ-позитивні люди хочуть жити. Це головний, я вважаю, важливий меседж, який ми хочемо донести не тільки до мешканців Харкова, але й до уряду, і який проігнорував здоров'я і життя ВІЛ-позитивних людей не закупивши життєво необхідні препарати. Всеукраїнська мережа ЛЖВ займається допомогою і захистом прав ВІЛ-інфікованих людей. Зараз ми стоїмо перед проблемою прямого порушення прав ВІЛ-інфікованих людей і просто громадян України, яких позбавляють можливості жити здоровим, повноцінним життям. На мою думку, це геноцид проти свого народу. У першу чергу тих людей, які дуже потребують цих препаратів. Ми збираємося цим займатися і далі. Наша організація була створена для того, щоб допомагати таким людям. Ця акція – лише перший крок. Адже людей поставили перед вибором: або жити, чи не жити».

Під час акції активісти тримали в руках аркуші паперу з надписами «Коли зупиняться фармацевтичні афери?», «Яценюк, не дай померти 30 000 тисяч українцям». Позаду них було розбите символічне кладовище – з хрестами, траурними стрічками та «портретами», на яких були зображені лишень силуети людей. Цим активісти мали намір показати, що на цьому місці може опинитися будь-хто.

comments powered by HyperComments