Законодавство про донорство вимагає термінових змін, вважають в харківській «Самопомочі»

П'ятниця, 12 червня 2015, 17:30
Харківський обласний центр служби крові зазнає реальних проблем із забором крові. Існує гостра необхідність в гемаконах - контейнерах для заготівлі і зберігання донорської крові. До вирішення проблеми долучилися харківські волонтери і представники громадських організацій.
Законодавство про донорство вимагає термінових змін, вважають в харківській «Самопомочі»

За словами завідуючого відділу комплектування Центру Юрія Верховенка, гемакони виключно імпортного виробництва, тому в Україні існує проблема з їх наявністю. Крім того, цього року контейнерів закупили в два з половиною рази менше, ніж у минулому, - через зростання курсу доллара.

Юрій Верховенко також повідомив, що на сьогоднішній день гострого дефіциту крові немає:

- У цей період особливих подій, що вимагають додаткової витрати донорської крові і її компонентів, немає. Ми працюємо в плановому режимі, забезпечуємо усі лікувальні установи міста і області, - повідомив журналістів Юрій Верховенко.

За словами співробітників обласного центру, для нормального поповнення банку крові і забезпечення лікувальних закладів вимагається забирати близько 120 - 150 доз на день. Нині обмежуються сотнею. Як говорить Юрій Верховенко, «якщо раніше ми мали запас на 3-4 місяці, а то іноді і на півроку, то зараз запас складає 7-10 днів. Це називається – кероване донорство.

Щоб привернути  увагу громадськості і держави до проблем донорства громадське об'єднання «Самопоміч» напередодні Всесвітнього дня донора (проводиться 14 червня) ініціювало проведення Всеукраїнської донорської акції «Я крапля в морі», у рамках якої усі, хто бажає, можуть здати кров.

Голова харківського представництва «Самопомочі» Тарас Ситенко приєднався до донорів крові, і розповів про плани внесення змін до законодавства про донорство:

- Пільги, права донорів були виписані ще в законодавстві Радянського Союзу. Їх терміново необхідно міняти. Треба імплементувати європейське законодавство, яке регулює донорство. Також в Україні необхідно створити Національний центр крові. Фракція «Самопомочі» в особі заступника голови комітету з питань охорони здоров'я Ірини Сисоєнко активно займається підготовкою нового законопроекту «Про донорство». У новому законі будуть прописані джерела фінансуванні медустанов, щоб не виникало ситуацій з дефіцитом гемаконів.

Представники «Самопомочі» сподіваються на швидкі внесення змін і, крім того, мають намір активно залучати громадськість до рішення проблем донорства крові.

Поки ж волонтери до дня донора планують передати Харківському обласному центру 100 перших контейнерів для забору крові. Решту 400 з «рятувальної» партії доставить наступного тижня.

 

comments powered by HyperComments