Топонімічна група сформує два списки – «по закону» та «по моралі» (фото)

Юлія Гуш  |  Субота, 20 червня 2015, 18:58
19 червня в приміщенні харківської «Просвіти» відбулося чергове засідання харківської топонімічної групи, де були висунуті конкретні пропозиції щодо перейменування вулиць.
Топонімічна група сформує два списки – «по закону» та «по моралі» (фото)

В засіданні взяли участь історики та громадські діячі – Людмила Руденко, проф. Володимир Скляр, Едуард Зуб, Марія Тахтаулова та інші. За даними топонімічної групи, в Харкові на даний момент налічується 350 назв вулиць, які підпадають під закон про декомунізацію. На минулих засіданнях члени групи зосередили свою увагу на тих вулицях, які слід перейменувати згідно нового закону, але цього разу вони висунули чимало пропозицій щодо зміни назв площ, вулиць та завулків. Наприклад, одним вулицям пропонували повернути власні історичні назви, других – назвати в честь видатної особистості, а третім – дати якусь приємну та нейтральну назву.

«Треба виявити тих українських діячів (як то Васильківського, Потебню), в честь яких вже названі вулиці, – розповів Володимир Скляр, – але з іншого боку, потрібно подивитися, що це за вулиці. Якщо іменем того ж Івана Сірка, який дійсно був харківським полковником, назвуть якийсь задрипаний провулок в Київському чи Ленінському районі – це вже інша справа. Тому потрібно також враховувати і географічний чинник. Для великих вулиць – відповідна величина особистості».

Було вирішено сформувати два списки: один – «по закону», куди мали ввійти назви вулиць, які підпадають під дію закону про декомунізацію, а інший – «по моралі», куди увійдуть топоніми, названі в честь прислужників комуністичного режиму, які тим не менш не обіймали жодних посад, вбивць, зрадників та просто непорядних людей.

 
comments powered by HyperComments