Різні топонімічні групи можуть співпрацювати

Марина Петренко  |  Неділя, 28 червня 2015, 16:45
Цього тижня в ХНУ імені В.Н. Каразіна пройшла зустріч між представниками різних топонімічних груп.
Різні топонімічні групи можуть співпрацювати

В обговоренні взяли участь представники топонімічної групи науковців, зокрема завідувач кафедри українознавства ХНУ імені В.Н. Каразіна, доктор історичних наук,  проф. Дмитро Чорний, член Ради асоціації приватних роботодавців,  кандидат історичних наук Олег Семко, представник групи при харківській «Просвіті», член обласного правління «Просвіти» Євген Левін. Вони обговорили різні аспекти з питань топоніміки та поділилися досвідом роботи своїх груп.

Євген Левін розповів про діяльність харківської топонімічної групи, яка вже провела чотири засідання в приміщенні харківської «Просвіти». За перші три засідання було оприлюднено близько 350 назв, які необхідно змінити згідно із законом про декомунізацію. Проте 19 та 26 червня відбулося засідання, на якому пролунали вже конкретні пропозиції щодо перейменування. Серед представників цієї групи  є проф. Ігор Муромцев, який входить до міської топонімічної комісії. Проте він повідомив, що починаючи з грудня не отримував запрошень взяти участь в засіданні топонімічної комісії, тому він вже не впевнений, що до сих пір є її членом.

Дмитро Чорний в свою чергу розповів про діяльність групи науковців. Він зазначив, що нею було визначено 177 назв вулиць, які в першу чергу підпадають під дію закону, виклав свої погляди стосовно того, чиїми іменами мають бути названі вулиці та наголосив, що спочатку необхідно зосередити зусилля на складанні своєрідного пантеону видатних Слобожан, імена яких призабуті, але мають бути увічнені.

Олег Семко запропонував співробітничати всім топонімічним групам, узгодити всі напрацьовані списки та розгорнути діяльність щодо ознайомлення мешканців міста із іменами людей, які заслуговують бути увічненими в назвах вулиць, проспектів, площ. 

comments powered by HyperComments