3G-економіка: як швидкісний Інтернет змінить IT, освіту і навіть сільське господарство

Середа, 1 липня 2015, 13:51
Запуск формату 3G змінить не лише життя користувачів, але і розвиток багатьох сфер економіки. Причому Харків відчує це одним з перших. Згідно з дослідженнями Асоціації «Спеціальна група мобільних технологій» (GSM) і компаній Deloitte і Cisco, початок використання 3g в країні призводить до збільшення ВВП на 10%, а зростання ВВП на душу населення збільшується на 0,15%. Які сфери економіки України зміняться з впровадженням швидкісного інтернету?
3G-економіка: як швидкісний Інтернет змінить IT, освіту і навіть сільське господарство

IT- сектор

Харків по праву можна вважати українською телеком-столицею, одним з найсильніших міст з виробництва інформаційних технологій.

«У нас є усі передумови для розвитку IT- індустрії, - говорить засновник харківського IT- кластера, директор компанії Videal Дмитро Яковлєв. - Розвиток мобільного інтернету може підштовхнути галузь ще більше розкрити потенціал. У першу чергу, це може статися за рахунок активнішого впровадження інформаційних технологій на локальному ринку».

Освіта

Харків - місто науки і освіти. Тут найбільше ВИШів і студентів в Україні. Тому впровадження 3G в процес навчання тут буде найбільш відчутним.

Розвиток освітніх застосувань і віртуальних лекцій отримає колосальний поштовх завдяки швидкісному інтернету.

Не в усіх ВИШів є вільний Wi - Fi. Наявність 3G надасть доступ до мобільного інтернету, який зможуть використати студенти і викладачі, роблячи отримання інформації швидким і ефективним.

Крім того, набагато менш хворобливим буде впровадження електронних підручників у школах області, яке харківська влада запланувала протестувати вже наступного року.

Сільське господарство

Експерти вважають, що цей сектор стане розвиватися швидше за інших з впровадженням 3G. Швидкісний інтернет дозволить утілити в Україні і в Харкові концепцію точного землеробства.

«GPS дозволяє точно визначати свої координати на великих територіях. Це -великий плюс як для великого агрохолдингу, так і для фермера. За допомогою технологій можна виводити на екран смартфону інформацію про стан грунту, при цьому вона буде свіжою і достовірною. 3G дозволить автоматизувати більшість процесів в сільському господарстві», - вважає PR- менеджер групи компаній «Агротрейд», харків'янин Юрій Борщ.

Суть концепції точного землеробства в спостереженні за кожною окремою ділянкою землі. Це треба тому, що грунт неоднорідний, тобто до окремих ділянок потрібний індивідуальний підхід.

За даними останніх досліджень, цей підхід дозволяє економити до $160 на кожному гектарі, скорочує витрати насіння до 10%, а добрив - до 40%, - розповідає Ю.Борщ.

«Раніше впровадити точне землеробство в Україні було неможливим через відсутність надійного і швидкого зв'язку. Впровадження 3G вирішує цю проблему. Думаю, Слобожанщина з її родючими землями буде в цій сфері піонером», - вважає менеджер «Агротрейда».

3G дозволить розвиватися багатьом сферам економіки, тобто швидкісний інтернет допоможе підвищити рівень життя жителів України і Харкова вже в найближчому майбутньому.

 

 

 

comments powered by HyperComments