Як у Харкові Шевельов "переміг" Леніна

Середа, 1 липня 2015, 17:10
30 червня 2015 року до річниці відновлення державної Незалежности України, активісти харківського "Соколу" перейменовували харківський проспект Леніна на проспект Юрія Шевельова - видатного харківця, мовознавця і літературознавця світового рівня, професора Гарвардського і Колумбійського університетів. Окрім того, біля Каменя на честь проголошення Незалежности відбувся молебень за Україну, що його провів архиєпископ Харківський і Полтавський УАПЦ Ігор (Ісіченко).
Як у Харкові Шевельов переміг Леніна

Під час акції сокільці заклеювали на фасадах будинків прізвище ката українського народу наліпками з прізвищем Юрія Шевельова - найвизначнішого українського інтелектуала XX ст., рідним містом якого був Харків. Молоді свободівці мали всіляку підтримку з боку пересічних мешканців Харкова, які з цікавістю спостерігали за діями активістів та пропонували нові назви для інших вулиць Харкова, що досі носять імена апологетів кривавого комуністичного режиму. Харківці пропонували повертати історичні назви вулицям середмістя, а щодо магістралей пізньої доби, то тут лунали пропозиції дати їм імена славних слобожанських козаків, видатних українських науковців та митців епохи "розстріляного відродження",героїв Визвольних змагань початку ХХ-го сторіччя та Небесної сотні.

Окрім того, на майдані Свободи біля Каменя на честь Незалежности України активісти харківського осередку ВО "Свобода" провели мітинг до річниці проголошення Акту відновлення Української Держави. Архиєпископ Харківський і Полтавський Ігор (Ісіченко) відправив молебень за Україну.

"Між двома потужними імперіями з'являється якась маленька сила, яка зухвало проголошує відновлення власної державности в той час, коли її земля, її народ стає розмінною монетою у торгівлі, у змаганні між цими двома імперіями. Але ми бачимо на цьому прикладі, як саме така мужність, виявлена в потрібний момент, може стати силою, що змінює світ. Незалежність України не сталася тоді – 41-го року, але із знаменом, під яким проголошувалася вона 30 червня 1941 року у Львові, ішли боротися воїни Української Повстанської Армії. Спомин про 30 червня надихав нашу еміґрацію протягом всіх повоєнних років, а усвідомлення цієї дати приходить до нас і зараз, коли ми мусимо протистояти силі, яка здається набагато потужнішою за наші військові можливості. Перемагають завжди мужні, які не тільки покладаються на власні сили, але вірять в силу Божого провидіння, у те, що Бог завжди із тими, хто боронить правду. Хай ця правда буде завжди з нами", - наголосив Владика Ігор.

"Важко навіть уявити, як це відбувалася тоді, 30 червня 1941 року, в той час, коли більшовицькі війська покинули Львів, залишивши по собі десятки тисяч розстріляних українських патріотів.Українські відділи зайшли у Львов на декілька годин раніше, ніж німецькі війська. І за цей час вони встигли провести мітинг, на якому проголосили Акт Відновлення Незалежности України. Можливо, це здається актом божевільних людей. Існує єдина річ, яка веде націю вперед і показує шлях до її незалежности – це ідея української нації. Саме цю ідею було продовжено 30 червня 1941 року у місті Львові Актом Відновлення Незалежности України. Попри спротив з боку Совєтського Союзу, український народ довгі роки виборював свою незалежність. І ось через десятки років прийшов 1991 рік, коли було проголошено Незалежну Україну. Сьогодні ми прийшли гідно вшанувати пам'ять наших героїв, пам'ять борців за незалежність України. І ми повинні закарбувати ці імена в топонімах міста Харкова, у назвах вулиць, майданів. Я закликаю всіх долучитися до цієї справи", - зазначив Олександр Ґава, заступник голови Харківського осередку ВО "Свобода" з питань історичної пам'яти.

 

comments powered by HyperComments