Корупційні схеми харківських чиновників ледь не знищили «Віртуозів Слобожанщини»

Понеділок, 13 липня 2015, 17:55
Доля харківського молодіжного академічного симфонічного оркестру «Слобожанський», більше відомий як «Віртуози Слобожанщини», тривалий час висіла на волосинці. Вже кілька разів цей знаний далеко за межами України самобутній і цікавий колектив міг просто зникнути з мистецької палітри нашого краю. І шанувальники класичної симфонічної музики могли б просто більше не побачити його на сцені.
"Віртуози Слобожанщини"

Харківський академічний молодіжний симфонічний оркестр «Слобожанський» почав існувати з 1993 року і вже за рік був визнаний кращим молодіжним оркестром Європи. Колектив має безліч нагород та є єдиним молодіжним оркестром України, що співпрацював з багатьма відомими музикантами світу.
Але здобуваючи професійні переконливі перемоги в різних мистецьких проектах, фестивалях, конкурсах, колектив Молодіжного академічного симфонічного оркестру «Слобожанський» та його директор Тарас Куценко в той же час змушені захищатися від нечесних дій чиновників. Визначні «Віртуози Слобожанщини» ледь не зникли, як самостійний мистецький колектив. Харківська обласна державна адміністрація хотіла об'єднати оркестр з Харківською обласною філармонією. Підставою рішення Міністерства культури України про виключення оркестру із базової мережі закладів культури та реорганізацію стала нібито відсутність у Слобожанського оркестру власного приміщення для творчої діяльності. Член Національної спілки журналістів України, юрист Леонід Гапєєв вважає, що це твердження не витримує жодної критики: приміщення філармонії знаходиться у набагато гіршому стані ніж приміщення оркестру.

“Оркестр отримує від облради бюджетні гроші лише на зарплату, при цьому ще й встигає щось заробляти завдяки концертній діяльності. Ми власними силами працюємо й самостійно виплачуємо за оренду приміщення для проведення репетицій та концертних програм, в той час як філармонія цим не займається” - розповів Леонід Гапєєв.

Леонід Гапєєв звернувся до Центру з надання безоплатної правової допомоги ГО «Самопоміч» та особисто до народного депутата України Романа Семенухи. У "Самопомочі" вирішили діяти негайно. Роман Семенуха направив свій запит до Міністерства культури України, щоб запобігти злиття "Слобожанського" з Харківською філармонією. В результаті, Мінкультури не погодило постанову ХОГА про виключення з Переліку закладів культури симфонічного оркестру з метою подальшого приєднання до КП “Харківська обласна філармонія”. Про рішення вже повідомили Харківську обласну державну адміністрацію.

Окрім ситуації з закриттям оркестру існує проблема щодо угоди з його директором. Тарас Куценко, змушений кожні три місяці оформлювати документи для продовження діяльності на посаді директора оркестру. На переконання керівника оркестру, деякі посадові особи вже намагалися його позбутися, адже він ставав на заваді корупційних схем. За словами Куценка, його попередник міг бути причетним до непрозорих схем пов’язаних з грошима.

«Корінь проблеми - корупція. Якщо потрібно щось зробити, всі одразу несуть хабар. Цей метод треба вкрай викорінювати та знищити. Хочу подякувати Роману Семенусі за сприяння та допомогу в вирішенні проблеми щодо реорганізації нашого оркестру» - констатував Тарас Куценко.

Нині цей самобутній і цікавий колектив з новими творчими силами продовжує свою мистецьку діяльність. «Віртуози Слобожанщини» дарують букет вражень та приємного настрою всім шанувальникам симфонічної музики. Оркестр постійно бере участь у різноманітних урочистих заходах, фестивалях та конкурсах, соціальних акціях, часто виступає з концертами перед військовослужбовцями Збройних сил України.

 

 

 

 

 

 

comments powered by HyperComments