Місцеві вибори 2015: новий закон проти старих облич

Середа, 15 липня 2015, 14:20
Динаміка, демократія, діалог – ці три слова яскраво описують перше громадське обговорення законопроекту «Про місцеві вибори», яке пройшло минулої неділі. Українське політичне сьогодення бурхливе і непередбачуване - попри скепсис багатьох політиків учора законопроект вже став законом.
ярослав маркевич, нардеп від "Самопомочі"

Підкилимні домовленості, політичні квоти, незрозумілі голосування та ще більш нелогічні відкликання голосів – так, на жаль, сьогодні відбувається законотворчий процес. Проте у суспільній свідомості вже відбулись невідворотні тектонічні зрушення – народ бере на себе відповідальність за долю країни.  Громадське обговорення нового виборчого закону, ініціатором якого виступила фракція “Об’єднання “Самопоміч”, показало, що сьогодні співавторами законопроектів можуть стати лікарі, психологи, юристи, волонтери, будівельники, аграрії - активні представники суспільної думки.

Репутація кандидата  - головний критерій

 

Напевно, вперше громадськість Харкова реально долучилася до процесу законотворення. У неділю в Харкові відбулось громадське обговорення надважливого для країни законопроекту – «Про місцеві вибори» (2831-3), а вже учора ввечері доленосний для країни закон був проголосований 257 депутатами.

Документ, який ухвалила Верховна Рада докорінно змінює існуючу модель місцевих виборів. Мажоритарна система залишається лише на виборах до сільських та селищних рад. Обрання до рад вищого рівня відбуватиметься за пропорційною системою з преференціями (відкритими списками).

Вибори депутатів обласних, районних, міських, районних у містах рад проводитимуться за пропорційною виборчою системою в багатомандатному виборчому окрузі за виборчими списками місцевих організацій політичних партій з закріпленням кандидатів в територіальних виборчих округах, на які поділяється багатомандатний виборчий округ.

 Закон також запроваджує вибори міських голів великих міст (понад 90 тис. виборців) у два тури та за принципом абсолютної більшості в єдиному одномандатному виборчому окрузі. Документ чітко встановлює кількісний склад місцевих рад в залежності від кількості виборців, підвищує виборчий бар'єр до 5 % голосів виборців та вилучає з переліку суб'єктів виборчого процесу виборчі блоки.

Загалом до законопроекту № 2831-3 надійшли 1548 пропозицій від народних депутатів, частину з яких враховано при опрацюванні до другого читання.Зокрема, враховано пропозиції щодо кількості виборчих округів, формування складу виборчих комісій на паритетному складі, визначення черговості кандидатів у депутати від місцевої організації партії, проведення повторного голосування, гарантії відкритості процесу місцевих виборів, повноваження ЦВК при формуванні територіальних виборчих комісій та строків формування таких комісій, вдосконалено процедуру утворення одномандатних виборчих округів та їх кількості, формування списків виборців тощо.

Народний депутат від фракції «Об’єднання «Самопоміч» Роман Семенуха зазначив, що законопроект «Про місцеві вибори» не без вад, але все одно документ є прогресивним, повніше репрезентує волевиявлення громадян,  а головне – започатковує добу пропорційності виборів та відповідальності політичних партій за своїх представників у владі

  • Виборець, прийшовши на виборчу дільницю, голосує не лише за партію, а й за певного кандидата, який є у списку цієї партії і якому він довіряє більше, ніш іншим кандидатам від цієї політсили. При підбитті результатів виборів, у разі подолання партією прохідного бар’єру, до тієї чи іншої ради потрапляють ті кандидати від партії, які отримали найбільшу кількість голосів, - пояснив основну мету нового закону Роман Семенуха.

За його словами, це дозволяє навіть найменш демократичним партіям самоочищатися, адже партія несе повну відповідальність за свій кількісний та якісний склад. Наприклад, коли у списках є кандидат з сумнівною репутацією, навряд чи виборці будуть за нього голосувати і сумнівно, що така людина взагалі потрапить до списку політичної партії.

Така виборча новація – і є голосуванням за відкритими партійними списками, адже виборець знатиме не лише верхівку партійного айсбергу, яка зазвичай складається з 5-10 лідерів політсили, а всіх кандидатів, які беруть участь у виборах від партії.  

На переконання учасників громадських слухань відкриті партійні списки позитивно вплинуть на розбудову політичних партій, які будуть ретельно відбирати своїх членів, адже головним критерієм стає - суспільна думка та репутація кандидата.

 

Політичну рекламу потрібно обмежити

 

У законі «Про місцеві вибори» була врахована переважна більшість поправок, внесених фракцією “Об’єднання “Самопоміч”. Проте деякі важливі пропозиції не були включені у фінальний документ. Зокрема це стосується обмеження політичної реклами.

Народний депутат від «Самопомочі» Ярослав Маркевич наголошує, що врегулювати питання політичної реклами необхідно окремим законом.

  • Обмеження політичної реклами приведе до того, що кандидати будуть змушені напряму спілкуватися с виборцем, а не через набридливу політичну рекламу, яка щовибори атакує українців через екран телевізору. Таким чином між політиками та виборцями відбуватиметься живий діалог: кандидати будуть змушені враховувати думки громадян, переконувати їх у власній позиції та доносити головні ідеї партійних програм, - зазначив Ярослав Маркевич.

У новому законі ступінь захисту виборчого бюлетеня для відповідних місцевих виборів встановлюється виборчою комісією. На думку учасників громадських слухань, потрібно на законодавчому рівні чітко виписати вимогу друкувати бюлетені на захищеному папері, щоб мінімізувати ризики фальшування результатів виборів.

У законі також зазначено, що місцеві вибори не відбудуться на окупованих територіях Донецької та Луганської областей до закінчення антитерористичної операції. На цьому також принципово наполягала фракція «Об’єднання «Самопоміч».

Заборона включення у виборчий процес блоків, яка встановлена новим законом, у неділю була підтримана переважною більшістю учасників громадських слухань. У результаті обговорення учасники заходу погодилися, що існування блоків шкодить розбудові політичних партій, бо дозволяє політичним силам, які втратили довіру суспільства, з року в рік потрапляти до Верховної Ради. Окрім цього виборчі блоки –це лазівка до парламенту маргінальних партій.

У цілому учасники зібрання погодилися, що новий законопроект є більш прогресивним,  відповідає принципами справедливого волевиявлення і чесності виборів. Усі зауваження, які надійшли від харківської громадськості, були озвучені на засіданні фракції «Об’єднання «Самопоміч» напередодні голосування.

Залучення громадськості до законотворчості – є прогресивним кроком у розбудові демократії та відповідального громадянського суспільства. Тож ця зустріч – лише початок, адже на порядку денному Верховної Ради чимало законопроектів, які потребують термінового розгляду.

  • Заручившись підтримкою громадськості, нам, народним депутатам, які представляють Харківщину, буде легше відстоювати свою позицію під час того чи іншого голосування у парламенті, - наголосив Ярослав Маркевич.

Наступна дискусія з лідерами громадської думки за участі народних депутатів від «Самопомочі» відбудеться вже цієї суботи. Слідкуйте за анонсами на сторінці «Об’єднання «Самопоміч» - Харків» https://www.facebook.com/samopomichkh

 

comments powered by HyperComments