У суді підприємству «Харківміськліфт» не дозволили розстрочувати кредит, взятий у фінустанові, що належить Добкіним

Середа, 22 липня 2015, 11:45
«Харківміськліфт» повинен заплатити підприємству «Комерційний банк «Стандарт» борги за кредитом та відповідні штрафи на суму близько 3 млн. гривень. Таке рішення Господарського суду Харківщини.
борги за кредитом має сплатити "Харківміськліфт"

У листопаді минулого року «ліфтери» одержали кредит у банку «Золоті Ворота» у розмірі 0,50 млн дол. під 14,5 % річних. Гроші підприємство отримало для того, щоб погасити заборгованість із зарплати.

Фінустанова «Золоті Ворота» надала гроші «ліфтерам» майже на півтора роки. В угоді було зазначено, що після завершення строку чинності кредиту відсоткова ставка має зрости до 20%.

В липні 2014 року ПАТ «Банк Золоті Ворота» визнали неплатоспроможним. А в листопаді 2014 року між банком «Золоті Ворота» і «Комерційним Банком «Стандарт» була підписана угода про передачу активів і зобов’язань неплатоспроможного банку.

Суд встановив, що банк повністю виконав умови договору, а КП повернуло гроші лише частково.

«Харківміськліфт» звернувся до суду з проханням зробити розстрочку виплат щодо повернення залишку кредиту на два роки, але суддею  було відхилене це клопотання.

Суд ухвалив рішення, аби КП сплатило 105,9 тисяч доларів, а це на час подання позову дорівнювало вже 2,23 млн гривень. Так, борг у валюті було перераховано за курсов 21, 06 грн/дол..

Крім того, суд ухвалив рішення забрати у комунальників борги за процентами за користування кредитом у сумі 14 тис дол. (еквівалент 0,29 млн грн.), пеню за несвоєчасне повернення кредиту в сумі 0,25 млн грн. та пеню за несвоєчасну сплату процентів в сумі 0,03 млн грн.

Найвідомішими та найбільшими акціонерами банку «Золоті ворота» були мешканці Харкова Яків Кузнєцов та Євген Черняк, застрелений у листопаді минулого року Вадим  Вишенський та підприємства «Володимир-Волинська птахофабрика».

Наглядовою радою «Володимир-Волинська птахофабрика» керує Олексій Коваленко, який працював радником Михайла Добкіна, коли той був губернатором. Брат Добкіна – Дмитро, нардеп, мав 8,4% банку «Золоті ворота» і до 2010 року теж був членом  наглядової ради фінустанови. Після нього місце у раді посів Марк Добкін, батько колишнього губернатора. Він вийшов з членів ради до введення адміністрації у банк.

ПАТ «Комерційний банк «Стандарт» очолює Віталій Таран.

Керівником КП «Харківміськліфт» є Анатолій Кандауров.

На початку 2015 року прокуратура Харківської області відкрила кримінальне провадження за ч. 5 ст. 191 КК України стосовно керівників КП «Харківміськлфіт».Сума збитків, яку вирахували правоохоронці,  6 млн. грн.

 

comments powered by HyperComments