Африканська чума може загрожувати Харківській області?

Середа, 22 липня 2015, 15:45
Вірус африканської чуми виявили недалеко від Харківщини – на Сумщині.
африканська чума свиней

Кілька днів тому в Глухівському районі Сумщини єгеря знайшли туші двох диких кабанів. Під час лабораторних досліджень біоматеріала виявилося, що кабани загинули від вірусу африканської чуми.

За останні два роки цей випадок став другим на Сумщині і двадцять дев’ятим в Україні. Харківські фахівці застерігають, що в області поки що африканської чуми нема, але є всі умови для її виникнення. Тому, запевняють, тримають все під контролем.

За словами Олександра Тертишника, начальника ГУ ветмедицини Харківщини, наша область перебуває зараз наче в котлі, оскільки у Сумах та Білгороді випадки цього вірусу зафіксовано.

Смертельний вірус, впевнений фахівець, може поширитися і на центральні регіони – Київську, Рівненську, Житомирську та Чернігівську області.

Аби недопустити африканську чуму в область, на Харківщині, розповідає Тертишник, постійно моніториться ситуація, робиться подворовий обхід приватного сектора, де є свині.

Головний ветлікар області запевняє, що вірус африканської чуми для людей абсолютно безпечний, ця інфекція "пожирає" тільки тварин. Але якщо зараза пошириться по Україні і нам введуть санкції на експорт фуражного зерна, величезний збиток буде забезпечений. Крім того, при виявленні вірусу на території осередку інфекції знищать усіх свиней.

comments powered by HyperComments