Бійці добровольчих батальйонів не залишаться без допомоги (фото)

Юлія Гуш  |  Четвер, 23 липня 2015, 22:15
22 липня в Харківському кризовому інфоцентрі відбулася прес-конференція за результатами круглого столу «Питання законодавства, що передбачають відповідальність за військові злочини, проблеми захисту прав учасників АТО та членів їх сімей».
Бійці добровольчих батальйонів не залишаться без допомоги (фото)

Під час круглого столу юристи, військові, волонтери, депутати та представники військових та цивільних судів обговорили актуальні проблеми в сфері законодавства, які стосуються прав учасників АТО. Зокрема, вони розглянули проблеми людей, які отримали інвалідність в зоні бойових дій.

Згодом під час прес-конференції учасники круглого столу розповіли, що в Харкові була розроблена стратегія, яка повинна захищати права добровольців, які воювали в зоні АТО. Щоб отримати відповідну допомогу, доброволець мусить звернутися в суд по місцю проживання та надати докази своєї участі у військових діях (це можуть бути свідчення інших військових, фото, відео, публікації в ЗМІ, документи тощо). Після цього він вже може звернутися до міжвідомчої чи відомчої комісії.

«Також важливо не чекати, коли відбудуться зміни, а вже зараз зосередити всі свої сили, сили громадських організацій на те, щоб активно захищати осіб, які знаходяться в зоні АТО, – розповіла Анна Колесник, голова Комітету захисту прав людини Національної асоціації адвокатів України, – також захищати їх сім’ї, надавати правову допомогу і сприяти тому, щоб вони в першу чергу почували себе потрібними державі».  

Також було наголошено на тому, що держава має забезпечити учасникам АТО реабілітацію та дати їм можливості для працевлаштування. Зокрема, має бути розроблена державна програма, яка буде включати в себе як мінімум півроку реабілітації військових із залученням спеціалістів відповідних галузей. 

comments powered by HyperComments