Правозахисники розповіли про справу Юрія Гукова

Вівторок, 4 серпня 2015, 15:33
3 липня в Харківському кризовому центрі пройшла прес-конференція за участі правозахисників, які захищають права бійців добровольчих батальйонів на судах.
Євген Захаров та Геннадій Токарєв

Під час заходу представники Харківської Правозахисної Групи Євген Захаров та Геннадій Токарєв розповіли про справу журналіста та правозахисника Юрія Гукова, який на даний момент утримується під вартою.

Гуков був активним учасником Євромайдану. В квітні 2014 року добровольцем пішов до батальйону «Айдар», який через три місяці через конфлікт з комбатом Сергієм Мельничуком вимушений був покинути. Юрій Гуков виступав проти його протиправних дій, відверто говорив про відсутність дисципліни, мародерство та катування полонених. Через це він навіть потрапив до підвалу, звідки був звільнений завдяки втручанню правозахисників.

23 червня Гуков був затриманий в Харкові і доправлений до Криворізького СІЗО. Його звинувачують в розбої (ч. 3 187 КК), проти якого він, до речі, виступав особисто. За весь час його перебування під вартою засідання декілька разів відкладалося. Суд постійно переносив справу. За словами Євгена Захарова, це все робиться задля того, щоб не дати провести розгляд справи. Він також зазначив, що правозахисники будуть тепер більше покладатися на публічні заходи, а не на суд.

Захаров також наголосив, що ситуація, коли патріоти потрапляють за грати – ганебна. А особливо коли людей починають звинувачувати в тому, проти чого вони самі і виступали. Геннадій Токарєв в свою чергу зазначив, що справа Гукова тепер переросла в справу державного масштабу. Він підкреслив, що необхідно вжити адекватних правових заходів задля того щоб його захистити.

Докладніше на відео:

 

comments powered by HyperComments