Євген Каплін розповів про ситуацію, яка склалася поблизу окупованих територій (фото)

Юлія Гуш  |  Середа, 12 серпня 2015, 22:09
12 серпня в Харківському кризовому інфоцентрі Євген Каплін розповів про гуманітарну ситуацію, яка склалася в населених пунктах поблизу окупованих територій.
Євген Каплін

Євген Каплін – координатор проекту «Гуманітарна місія допомоги мирному населенню в зоні військового конфлікту« Проліска »». Він розповів про те становище, в яке потрапило місцеве населення що проживає поблизу підконтрольних бойовиками територій Донецької та Луганської областей. «Якщо заглибитися в гуманітарну ситуацію, то фактично у всіх містах відсутні органи державної влади, практично у всіх населених пунктах відсутня гуманітарна організація на постійно діючій основі, практично у всіх організаціях відсутня постійна стаціонарна діяльність Червоного хреста або інших гуманітарних організацій», – зазначив Каплін.

«Близько тижня тому ми були в Красногорівці в районах Сонячний і Східний, – розповів він, – це  райони, які безпосередньо примикають до Донецька. Крім того що вони щодня піддаються обстрілу, там спостерігається жахлива гуманітарна ситуація». Наприклад, там вже рік немає газу і води. Іноді з'являється електрика, завдяки чому людям вдалося пережити минулу зиму. Але електропостачання нестабільне, в місті можна побачити електричні стовпи з обірваними дротами, які іскряться. Також є проблема з вивозом сміття, яке не здійснювалося вже рік. Через це щовечора місто наповнюють величезні щури. При цьому в місті проживає від 3,5 до 4 тисяч чоловік, які з тих чи інших причин не змогли виїхати.

Чимало проблем склалося з постачанням гуманітарної допомоги та товарів першої необхідності. Через це в місті дуже вискі ціни на ті ж продукти харчування. «Для того щоб завезти товар на продаж чи гуманітарну допомогу потрібно проїхати блокпост і надати такий же обсяг документів, ніби ти везеш допомогу на непідконтрольну Україною територію», –  зазначив Євген Каплін.

Також Каплін розповів, що жодних соціальних виплат мешканці міста не отримують. До бюджетників вже рік не надходить зарплатня. «Жахлива картина була в селищі Східне, коли в черзі кілька людей побилися за буханець хліба, – додав він, – потім ми сказали, що цей хліб буде розданий всім охочим. Виявилося, що це лікарі Красногорівської лікарні, які рік не отримували зарплатні. Вони працюють безкоштовно». 

comments powered by HyperComments