Волонтери Благодійного Фонду за місяць зробили більше 3 тисяч медичних консультацій в області

Четвер, 20 серпня 2015, 18:35
Благодійний фонд соціального розвитку Харківської області почав діалог з Департаментом охорони здоров'я ХОДА про партнерство у рамках програми з надання лікарями-волонтерами консультацій фельдшерсько-акушерським пунктам у віддалених селах області. Таку програму Фонд запустив місяць тому, і вона розрахованана три роки.
Волонтери Благодійного Фонду за місяць зробили більше 3 тисяч медичних консультацій в області

Упродовж місяця мобільні бригади харківських лікарів здійснили більше трьох десятків виїздів. Отримали кваліфіковану консультацію і пройшли медичне обстеження на устаткуванні, закупленому Фондом, близько трьох тисяч жителів Харківщини. За словами члена Наглядової ради БФ соціального розвитку Харківської області Ігора Балути, волонтерський медичний десант покликаний покликаний заповнити вакуум у сфері медичного обслуговування, що створився після відмови держави від т.з. «системи Семашка», яка діяла за радянських часів.

У бригадах лікарів - окуліст, хірург, гінеколог, лікар УЗД, травматолог, кардіолог, невропатолог, дитячий ортопед. У найближчому майбутньому Фонд планує створити окремий сектор з дитячими фахівцями, оскільки ця тема стала мати великий попит у населення.

Інновації в підходах до охорони здоров'я, проте, прийшлися до душі не усім. Так, цього тижня, жителі селища Вище Солоне Боровського району так і не змогли пройти безкоштовний медогляд бригади харківських лікарів. На шляху волонтерської ініціативи, яка має позитивний досвід в інших районах, став місцевий фельдшер і головний районний лікар, які вирішили «перестрахуватися» «про всяк випадок». На щастя, інцидент носив штучний характер і вже наступного дня мобільна бригада медиків успішно провела прийом в Центрі первинної допомоги на базі центральної районної лікарні в Печенігах.

За словами екс-губернатора, Благодійний Фонд не намагається перехопити на себе якісь державні функції або ту величезну роботу, яку веде державна медицина.

«Наше завдання - активно діяти там, де «не допрацьовує»держава, куди «не доходять руки» у влади, - вважає І.Балута.

У обласному департаменті охорони здоров'я випадок у Вищому Солоному також називають непорозумінням.

 

«У Харківській області є великий досвід і велика підтримка з боку департаменту охорони здоров'я будь-яких волонтерських, громадських, патріотичних починів і рухів, які б наблизили рівень соціальних стандартів, ті або інші види допомоги, у тому числі і медичної, до нашого населення», - заявив, коментуючи ситуацію з мобільними бригадами лікарів-волонтерів Фонду голова департаменту охорони здоров'я харківської ОДА Олександр Галацан.

У БФ соціального розвитку Харківської області підкреслюють - меценати і обласна влада прийшли до діалогу, який, сподіваються волонтери, виключить подібні ситуації в майбутньому.

 
comments powered by HyperComments