На Харківщині з’явиться пам’ятник Єфрему Мухіну

Юлія Гуш  |  Середа, 23 вересня 2015, 12:39
Всеукраїнська громадська організація ім. М.І Пирогова «Військова медицина України» має намір поставити в Чугуєві пам’ятник видатному вченому-медику Єфрему Мухіну.
На Харківщині з’явиться пам’ятник Єфрему Мухіну

Єфрем Мухін – вчений, медик, хірург, анатом, фізіолог та гігієніст. Народився 6 лютого в 1766 року в Чугуєві. Свого часу навчався в Харківському духовному колегіумі та Єлисаветградській медико-хірургічній школі. Став одним з основоположників анатомо-фізіологічного напряму в медицині та вчення про провідну роль головного мозку в життєдіяльності організму. Засновник вітчизняної травматології, який започаткував симбіоз травматології та хірургії. Свого часу одним з його учнів був Микола Пирогов.

«Пам’ятник виготовить відомий харківський скульптор Сергій Ігоревич Ястрєбов, – розповів голова ВГО організації ім. М.І. Пирогова «Військова медицина України» Олександр Малишев, – ми вирішили виготовити бюст. Адже обмежені в коштах. Ми і так ледь знайшли спонсорів. Його пам’ятника ніде немає. Є тільки два бюста. Один бронзовий, який знаходиться у Військово-медичному музеї Санкт-Петербургу, а другий, гіпсовий, в музеї Пирогова у Вінниці. Скульптор бере бюст, який стоїть в музеї Пирогова. Але він сказав що бачить його по-іншому і буде робити його дещо відмінним».

Відкриття пам’ятника заплановане на 8 лютого 2016 року. Захід буде приурочений до 250-го ювілею з дня народження Єфрема Мухіна. «Ми вирішили, що 250-річчя ми обов’язково відзначимо, – додав Малишев, – це кругла дата. Ми обов’язково поставимо пам’ятник». 

comments powered by HyperComments