На що у Харкові протягом тижня витрачали гроші: ремонт трамвайних колій, прибирання доріг та мідний дріт за завищеною ціною

Андрій Павлов  |  Субота, 3 жовтня 2015, 13:19
На цьому тижні в наш традиційний огляд потрапили «мутні» угоди, котрі укладаються за гроші бюджету Харкова.
трамваї харкова

Трохи про постачальників

Медицина – одна з консервативних галузей. Якщо в багатьох сферах фінансові потоки перерозподілилися після подій на Майдані, то тут багато залишилося по-старому, хіба що деякі постійні учасники тендерів «вивіски» змінили. Зокрема, люди, котрі близькі до екс-міністра охорони здоров’я Олександра Онищенка, і сьогодні продовжують перемагати на тендерах.

Наприклад, фірма «Бризанта» виграла тендер і зобов’язується поставити Харківському міському перинатальному центру системи обігріву і охолодження пацієнта мікропроцесорним контролем для загальної гіпотермії. Вартість контракту – 826 тисяч гривень. Зараз «Бризанта» зареєстрована у Дніпропетровську і належить Валерію Відасову і Андрію Ковалю.

Цікаво, що Відасов – із Донецька і раніше володів фірмою ТОВ «МК Ксенко», яка була в числі улюбленців у часи Януковича і дуже часто вигравала різні тендери. Виходить, що влада змінилася, а постачальники залишилися все тими ж. До речі, суперником «Бризанти» було ТОВ «Медінтекс» Дмитра Паринова, яке хотіло продати апаратуру на 3 тис. грн. дорожче.

Облаштування шляху для «рогатого транспорту»

Напередодні виборів Харківська міська рада провела відразу тендерів, щоб здійснити ремонт трамвайних колій. Зокрема, департамент інфраструктури міськради запланував капітальну реконструкцію трьох ділянок. Перша знаходиться по вулиці Конева від будинку №21 до Нетеченської набережної. Другий – по вулиці Конева від будинку №21 до будинку № 8 по вулиці Краснодонській. А третій «лот», котрий розіграли – по вулиці Жовтневої Революції від будинку № 45  і по вул. Конева до будинку №8.

Виконувати всі роботи буде КП «Міськелектротранссервіс». В усіх трьох випадках формальним конкурентом було виробниче підприємство «Інсайт». Ось тільки їх представники навіть не прийшли на торги. Здається, знали, що їм тут нічого не світить, на відміну від тендера на постачання ґраток  вартістю майже 10 млн гривень, котрий вони нещодавно виграли. Бенефеціаром компанії «Інсайт» є Євген Курбатов.

У цілому ж, на ремонт цих трьох ділянок міськрада до кінця 2016 року планує витратити більше 13 млн гривень. А також ще 13,5 млн гривень на ремонт контактної мережі трамваїв по пр. Перемоги від вул. Клочківської до кінцевої станції трамваїв «Проспект Перемоги» з облаштуванням зовнішнього освітлення. Щоправда, в ситуації, коли більше 10 років фактично не оновлюється рухомий склад, розраховувати не зменшення кількості трамвайних шрифтів у місті не доводиться.

Дорога покупка комунальників

 Добре б знати реальну вартість трамвайних колій і заміни контактних мереж. Особливо дивлячись на такі тендери, які знаходить Харківський антикорупційний центр. За їх даними, КП «Міськелектротранссервіс» купив мідний дріт у 2,5 рази дорожче, ніж його ринкова вартість. Переможцем торгів, оголошених комунальниками, стало ТОВ «Торговельний дім «Південкабель». Мова йде про поставки 15 тис. кг мідного дроту МФ-85 до кінця 2015 року. Ціна акцептованої пропозиції склала майже 5 млн гривень. Харківське підприємство продасть дріт за ціною 327, 6 грн за 1 кг, що у 2,5 рази дорожче, ніж зазвичай. На даний момент ринкова вартість 1 кг мідного дроту МФ-85 складає 130-150 грн з ПДВ.

Поділилися підрядниками

Дивний тендер провело харківське комунальне підприємство «Шляхрембуд». Комунальники вирішили поділитися підрядом на прибирання доріг. Ще навесні компанія «Шляхрембуд» виграла тендер на утримання вуличної шляхової мережі, мостів тощо. Був укладений контракт більше ніж на 90 млн гривень. Мова йшла про прибирання доріг, вивезення бруду, поливання вулиць, стрижку газонів тощо. Здається, все зрозуміло, крім одного: навіщо окремо проводити тендер на невеличку ділянку робіт? Хіба що затим, аби поділитися бюджетними асигнуваннями – іншого пояснення нема.

Тим паче, що фірма-переможець «Системи прогресивної очистки» прийшла на заміну ТОВ «СПО», яке заплямувало себе, і вже цього річ виграла підрядів у комунальників Кернеса більше ніж на 70 млн гривень. І ось чергові 2,2 млн гривень у скарбничці компанії, яку багато хто пов’язує з депутатом міськради і головою адміністрації Ленінського району Максимом Мусєєвим. Офіційно фірма записана на Олену Назаренко, а директором є Роман Дворник.

 

 

 

comments powered by HyperComments