Сьогодні Покрова Пресвятої Богородиці. У місті вшанували День козацтва

Середа, 14 жовтня 2015, 17:49
На Покрова в Україні традиційно відзначають День козацтва. З кінця минулого століття це свято визнане національним. Козаки вважають Богоматір своєю покровителькою. Сьогодні представники харківського козацтва поклали квіти до пам'ятника гетьману Петру Сагайдачному.
Сьогодні Покрова Пресвятої Богородиці. У місті вшанували День козацтва

У пам'ятника гетьману Петру Сагайдачному, привезеному з окупованого Криму, зібралося декілька десятків українських реєстрових козаків - тільки керівний склад. Сюди пришли вже після служби в Покровському храмі. Козаки завжди вважали Богоматір своєю покровителькою. Так Покрова ще за часів Запорізької Січі було головним святом у козаків. Цього дня на Січі обирали нового отамана.

Валерій Рубан, генерал-майор Українського реєстрового козацтва

«Оскільки вони теж були християни, першу церкву, яку побудували на Січі, - це був Покровський храм. І так 14 жовтня – свято Покрова стало першим військовим святом запорізьких козаків».

Українське реєстрове козацтво, як громадську організацію, офіційно зареєстрували в 2002 році. Зараз в ній  близько 80 тисяч козаків. Щорічно на святкуванні Дня козацтва кращих представників нагороджують почесними хрестами - бронзовим, срібним або золотим.

Юрій Писковацький, голова Адміністрації Українського реєстрового козацтва Східного регіону

«Ними нагороджуються і бійці АТО, які сьогодні воюють, -реєстровці. Ну і ті, хто займаються в місті, беруть участь у житті міста, допомагають і бійцям АТО, і дітям, і в інтернатах. Тобто, займаються громадським життям

Реєстрові козаки вважають себе правонаступниками і продовжувачами традицій козацтва України, але в першу чергу - захисниками Батьківщини. Близько сотні представників зараз служать на Донбасі. Окрім цього, кожне регіональне управління займається волонтерством.

comments powered by HyperComments