Нідерландці збираються з відходів Роганського полігону Харківщини видобувати біомасу для опалення та заправки авто

Олександра Суфіянова  |  П'ятниця, 16 жовтня 2015, 09:34
Енергетичний потенціал біомаси, яка отримується з різних галузей сільського господарства Харківщини, доволі високий. Область у цьому плані, впевнені німецькі вчені, можна вважати біоенергетичним клондайком країни. Про це під час виставки «Агропорт-2015» повідомив Станіслав Ігнатьєв, директор регіонального центру міжнародних проектів і програм, радник Міністра енергетики та вугільної промисловості України.
Нідерландці збираються з відходів Роганського полігону Харківщини видобувати біомасу для опалення та заправки авто

За твердженням Станіслава Ігнатьєва, електро та теплову енергію можна виробити з усіх видів біомаси. І на Харківщині цього добра вдосталь. «Якщо говорити в цифрах, то 2,4 гВт енергії на годину можна отримати з усіх видів біомаси, а це рівно стільки, скільки виробляє Зміївська електростанція», - повідомив спеціаліст.

Отримати біомасу можна і з деревообробки, і  відходів тваринництва, і зернових культур, а ще зі сміття на полігонах та стічної води на очисних спорудах.

Стосовно звалищ для сміття, на Харківщині таких 9, повідомив  Ігнатьєв, з них Дергачівський та Роганський мають найбільшу цінність для іноземного інвестора. Щодо останнього, Харківщина вже підписала контракт з нідерландською компанією, яка готова найближчим часом зайти на Роганське звалище та видобувати з нього біомасу для отримання тепла та заправки авто.

Не менше корисної біологічної маси можна одержати зі стічних вод на очисних станціях. Придатним для цього є Безлюдівське підприємство. Якби з його біомаси можна було отримати енергію, то електрикою забезпечилася чи не одна третина Харкова.

Своїми цифрами вражають і відходи з тваринництва, розповів фахівець. «Одне лише Сахновщинське підприємство з вирощення свиней може дати завдяки своїй біомасі 275 кВт на годину електрики. Багато біомаси також дають і відходи в галузі рослинництва», - запевнив Ігнатьєв.

comments powered by HyperComments