Міжнародний Фонд Western NIS Enterprise Fund допоможе Харківщині в реалізації стратегії розвитку регіону

Олександра Суфіянова  |  П'ятниця, 16 жовтня 2015, 11:15
Українські села поступово вимирають, адже люди через відсутність роботи, транспортної та соціальної інфраструктури не хочуть жити у глибинках та назавжди покидають сільську місцевість. Аби села не занепадали, необхідно негайно вирішувати вище вказані проблеми. Про це під час виставки «Агропорт» повідомила Ірина Озимок, менеджер програми місцевого економічного розвитку Western NIS Enterprise Fund.
Міжнародний Фонд Western NIS Enterprise Fund допоможе Харківщині в реалізації стратегії розвитку регіону

За словами Ірини Озимок, близько третини населення України живе в селах, однак за останній час з карти України зникло близько 400 сіл, з них більше 60 з мапи Харківщини. Причин такого феномену три: економічна, транспортна  та соціальна  (нема робочих місць, доріг, шкіл та сільських клубів). Розв’язати ці проблеми Харківщині, запевнила Ірина, допоможе Міжнародний Фонд Western NIS Enterprise Fund, який пропонує чимало відповідних програм для відродження села. «Перед фондом Western NIS Enterprise Fund стоїть задача, як вирішити ці проблеми. Це  один з перших інвестиційних фондів з 90 років в Україні. Зараз з бюджетом у 300 млн доларів ми робимо програми, які сприяють соціальному перетворенню, допомагають реформам», - переконана Озимок.

Одна з програм, яку пропонує фонд, це підтримка експорту.  Згідно з нею, запевнила фахівець, вже допомогли кільком виробникам  меду на Харківщині. «Виробників меду ми возили на минулих та позаминулих вихідних на виставку в Німеччину, щоб вони набралися досвіду, як краще набратися цих практик, як  правильно експортувати».

Наступна, не менш важлива програма – освітня. Відповідно до неї, навчатимуть голів різних державних підприємств, як правильно вести свій бізнес. «Ще дві програми, які підтримує Фонд і які можуть вирішити проблеми на селі, це доступ до фінансування (програма економічного розвитку та інвестування). Суть однієї з них в тому, що фонд може надавати кредити до 100 тисяч доларів під 5% річних у гривнях», - розповіла спеціаліст. І результати від цього вже є. У селищі Барвінковому на одному з підприємств. Найближчими днями там встановлять паливне обладнання дл виготовлення брикетів з аграрних відходів. «Це є прикладом доброго партнерства, де партнер, як аграрна компанія може надавати ці відходи, де можна далі допомогти з альтернативним видом палива, яке в рази дешевше, ніж дрова і вугілля. Тобто це є справжній приклад партнерства і створення робочих місць на селі», - наголосила Ірина Озимок.

Фонд Western NIS Enterprise Fund, також запевнила фахівець, готовий допомагати Харківщині в реалізації документа стратегії області на етапі конкретних проектів.

«Один з критеріїв участі Фонду є підтримка проектів, які будуть довготривалими, сталими. Де фінансування Фонду буде лише поштовхом, а далі цей проект буде самоокупний. Ще один важливий момент у співпраці Фонду з Харківщиною – злагоджена робота між владою, бізнесом та громадою, бо без бажання та активності людей ми не зможемо створити ці реформи», - повідомила Озимок.

comments powered by HyperComments