«День грунтів». У Харкові продовжує працювати виставка «Агропорт-2015»

П'ятниця, 16 жовтня 2015, 13:47
Щороку у світі у зв’язку з різними процесами, які відбуваються у природі, а найголовніше внаслідок необміркованого використання грунту та води занепадає до 12 млн га родючих земель. Недбання фермерів про екологію землі призводить до її втрати. За даними статистики, якщо обстановка не зміниться в цьому питанні, і зменшення грунтів буде відбуватися в тому ж дусі, то вже у 2035 році світове виготовлення харчів може впасти до 12%.
«День грунтів». У Харкові продовжує працювати виставка «Агропорт-2015»

За словами Святослава Балюка, директора НДІ «Інститут ґрунтознавства і агрохімії імені А.Н Соколовського», у світі дуже гостро стоїть питання грунту. Українська держава тут також не виняток. «65% грунтових ресурсів нашої країни – це чорноземи, однак їх врожайність з кожним роком знижується. Тобто, землеробство в Україні сьогодні у дефіциті», - повідомив фахівець. За твердженням сспеціаліста, 130 років тому шар гумусу в українських чорноземах був до 12%, а тепер всього 6%. Грунти наші мають більше півтора десятка проблем: підтоплення, засолення, забруднення тощо. Через всі ці проблеми країна щороку недоотримує майже 15 млрд гривень. В цій ситуації винна низька інформованість людей. В державі пересічні громадяни дуже погано знають про грунти. А ще що цікаво та парадоксально, що країна, в якій близько 1000 видів грунтів, досі не має національного документа – програми з охорони грунтів. Може, повідомив Балюк, Україна за допомогою заходу AGROPORT вирішить це питання.

За словами генерального директора форуму Ірини Дядченко, всі заходи під час AGROPORT-2015 сприятимуть пошуку оптимальних рішень для захисту грунтових ресурсів, підвищенню їх родючості, мінімізації негативного втручання сільгосптехніки на грунтовий покрив.

«Ми розраховуємо, що AGROPORT, який буде проходити щороку, залучить нові інвестиції в АПК області. Ми дуже дякую керівництву Міжнародного аеропорту «Харків» та особисто Олександру Ярославському за те, що є такий майданчик для проведення форуму».

 Під  час AGROPORT-2015 відбудеться ціла низка тематичних конференцій, круглих столів, спеціалізована виставка сільгосптехніки, а також IV Східноукраїнський агрофорум.

 

comments powered by HyperComments