Кандидати не гидують підкупляти виборців та замовляти «джинсу»

Юлія Гуш  |  Середа, 21 жовтня 2015, 18:23
Про це розповіли представники Харківського обласного відділення Комітету виборців України під час своєї прес-конференції.
Кандидати не гидують підкупляти виборців та замовляти «джинсу»

Різноманітна «джинса» нерідко з’являється в тих чи інших ЗМІ. За словами представника ХОВ КВУ Юрія Чумака, вона присутня практично на всіх харківських телеканалах, при цьому вона взагалі не маркується як політична агітація. Він підкреслив, що таких прикладів є чимало.

Щодо безпосередньої політичної реклами, то часом вона з’являється там, де її розміщення заборонене згідно чинного законодавства. Так, на Південному вокзалі висить банер з Давтяном, на Чугуївському АТП – реклама партії «Наш край». «Не можна розміщати політичну рекламу на транспорті, – підкреслив Юрій Чумак, – її не можна розміщувати на залізничних та автобусних вокзалах. Тут зробили цікавий хід: на автобусах та тролейбусах написано «Відродження». А слово «партія» дуже часто відсутнє. І зрозуміле діло, що адепти «Відродження» можуть заявити, що взагалі то вони виступають за відродження всього і вся».

Кандидати також залучають адмінресурс в ході передвиборчої агітації. Наприклад, був випадок в одній із чугуївських шкіл, коли батьківський комітет агітували віддати свій голос за чинного мера, мотивуючи це тим, що «голосувати більше ні за кого».

Не забувають кандидати підкупляти виборців харчами. Наприклад, «Наш край» роздавав картоплю, «Відродження» – картоплю та капусту, а «Солідарність» – аптечки. В Ізюмі кандидати продавали муку за символічну плату в 1 гривню (тару просили приносити з собою), а також розливали пиво. Це при тому всьому, що згідно Конституції підкуп виборців розглядається ніяк інакше як злочин. Тому представники КВУ закликали громаду не брати подібних подачок. Адже, по-перше, це є порушенням закону, як збоку тих, хто їх дає, так і тих, хто їх приймає. А по-друге, кандидати, які порушують закон під час передвиборчої агітації, продовжать це робити після того, як вони прийдуть до влади.

 

comments powered by HyperComments