У Харкові розробили мапу, де вказані пункти прийому старих градусників та іншого непотребу

Субота, 7 листопада 2015, 12:45
На допомогу харків'янам, які вболівають за чистоту міста і екології, ентузіасти розробили інтерактивну карту.
У Харкові розробили мапу, де вказані пункти прийому старих градусників та іншого непотребу

На ній вказано місце розташування пунктів, куди можна здати використані батареї, люмінісцентні лампи, градусники, пластикові або скляні пляшки, макулатуру і навіть старі непотрібні речі - все, що не варто кидати в звичайні сміттєві контейнери.



Тепер кожен харків'янин без зусиль знайде найближчу точку в місті, куди можна принести різні види відходів.

- Весною цього року одна з міжнародних компаній провела опитування, згідно з якою 87% українців турбує стан екології. При цьому 95% з них готові щось зробити для захисту довкілля, - говорить один з координаторів проекту Євген Довбуш. - Тобто проблема не в тому, що люди байдужі, а в тому - що ніхто їм не пояснює, як це можна зробити. Так виникла ідея розробити просту у використанні карту, яка надаватиме інформацію про пункти прийому відходів у місті.

Спочатку таку карту розробили для Києва. Вона виявилася дуже популярною. За словами Євгена Довбуша, за півтора місяці її проглянуло більше 100 тисяч людей. Тоді ентузіасти вирішили розширити цей проект і на інші великі міста України, зокрема, для Харкова.

- Зібрали з відкритих джерел інформацію про пункти збору різного виду відходів - пластика, поліетилену, шин, навіть старих непотрібних речі, - одягу, взуття, книг, сувенірів, іграшок, а також пункти, які збирають відразу декілька видів відходів, - макулатуру, скляні пляшки, пластикові. І розмістили їх на мапі міста. Якщо «клікнути» на якийсь пункт - висвічується адреса, телефон, час його роботи, назва підприємства, яке займається цією діяльністю, - розповідає Євген.

Але не по усіх точках є повна інформація - в удосконаленні мапи ентузіасти пропонують взяти участь самим харків'янам.

- Ми чекаємо, що харків'яни присилатимуть нам свої коментарі з уточненнями: працює пункт або ні, які не нанесені на мапу, - говорить Євген.

За словами розробників, проект не залишив байдужими жителів Першої столиці.

- Буквально наступного ж дня після того, як мапа з'явилася у вільному доступі, стали надходити коментарі, - відзначає Євген.

Хоча не усі, навіть маючи під рукою потрібну інформацію, кинуться розвозити в різні кінці міста пластикові пляшки, батареї і шини, визнає учасник проеrта. Деякі городяни пропонують піти далі і встановити у кожному дворі або, наприклад, недалеко від станцій метрополітену, контейнери для роздільного збору сміття. Людям буде простіше винести в одне місце ті ж батареї, пляшки або непотрібні речі, викинувши їх в різні ящики. А потім би спеціальні машини зібрали це по місту і развезли по пунктах.

Ідея шикарна, але втілити в життя її повинна місцева влада, - розводить руками Євген. - Люди самі повинні доносити це до нашої влади, вимагати цього. У європейських країнах давно вже розв'язали проблему роздільного збору сміття.
У Бельгії, наприклад, навіть штрафують на 150 євро за те, що люди не розділяють сміття.

 

 

comments powered by HyperComments